Digitale transformatie en digitalisering: twee begrippen waar de meeste ondernemers al mee vertrouwd zijn. Alleen, hoe begint een onderneming hieraan? En vooral: hoe kan een onderneming de vele kennis die reeds beschikbaar is, vertalen naar concrete waarde voor zijn of haar onderneming?
“Digitalisering is een topprioriteit binnen mijn beleid. We willen nu ook onze Vlaamse kmo’s helpen om te experimenteren en aan de slag te gaan met digitale technologieën. Voor vele kleine bedrijven zijn er nog drempels om belangrijke stappen te zetten. Daarom zal Voka nu op mijn initiatief Digihubs uitbouwen waar ondernemingen coaching en begeleiding vinden, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Dat is absoluut nodig om de productiviteitsgroei op te vijzelen en de competitiviteit te vrijwaren”, aldus Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bij de lancering van de eerste Voka Digihub in de Hogeschool VIVES campus Kortrijk.
Voka heeft in samenwerking met EFRO het initiatief genomen om in elke provincie een digitale hub op te richten. Wie meer info wil, kan terecht bij Voka – KvK Mechelen-Kempen. Zij bekijken dan met de ondernemer met welke instelling ze verder werken. Voor de provincie Antwerpen is er een samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Thomas More-hogeschool, Open Manufacturing Campus (OMC), Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Flanders Make en Sirris.
Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt 5,14 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een Voka Digihub voor alle vragen rond digitalisering en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door deze middelen. De overige 30% wordt door de kmo zelf gedragen. Voka wil minstens 500 kmo’s ondersteunen via de Voka Digihubs.