259680146_351891143404883_1445556277789743068_n Foto Unizo

Deze vier Kempense bedrijven ontvangen een Handmade in Belgium-label

Het label Handmade in Belgium is een initiatief van Unizo om authentieke, handgemaakte en eerlijke producten in de kijker te zetten. Vier Kempense ondernemingen ontvangen het unieke etiket: Rosies Potterie in Dessel, AJ Desserts in Merksplas, Sebar uit Mol en Klaar Prims in Westerlo.

Rosies Potterie, Dessel

In hun atelier ontwerpen en vervaardigen mama en dochter Conny Nijs en Eline Broeckx al drie jaar keramiek. Hun creaties vinden vlot hun weg naar heel Vlaanderen.

 

Conny Nijs en Eline Broeckx pronken met hun creaties en het HIB-label. Foto Annelies Frederickx

“We zijn drie jaar geleden gestart met keramiek”, vertelt Eline Broeckx. “Onze eigen collectie verkopen we via de webshop, maar we werken ook op maat voor restaurants en particulieren. Die bestellen vaak volledige serviezen, maar restaurants laten bijvoorbeeld speciale borden vervaardigen voor specifieke gerechten. We ontwerpen en maken alle creaties in ons eigen atelier en leveren de afgewerkte producten ook persoonlijk bij de restaurants, tot in West-Vlaanderen toe.”

“We organiseren ook workshops en die zijn een overweldigend succes”, legt Conny Nijs uit. “Alle workshops in 2022 zijn al geruime tijd volledig volgeboekt. We zouden nog extra dagen of weken kunnen toevoegen, maar dat doen we bewust niet. Anders zou ons reguliere werk namelijk in het gedrang komen. Het HIB-label is trouwens echt iets voor ons. We ontwerpen en vervaardigen onze producten allemaal zelf en bovendien werken we met lokale grondstoffen. Een deel van onze klei komt namelijk van Sibelco. Met het HIB-label kunnen we ons onderscheiden, want het weerspiegelt de ziel en de kwaliteit van onze creaties. We zullen het label met trots op het raam kleven, want we zijn echt vereerd met deze onderscheiding. Binnenkort gaan we er flink mee kunnen uitpakken, want op 7 en 8 mei houden we een Open House hier in ons atelier aan Groes Goor. Dan stellen we onze collecties voor aan het grote publiek.”

AJ Desserts, Merksplas

AJ Desserts is beter bekend onder de merknaam ‘Verse Rijstpap’. Het familiebedrijf bereidt niet alleen de gekende verse ambachtelijke rijstpap, maar ook chocomousse, tiramisu en speculaasmousse.

 

Guy Schrauwen en Jo Adriaenssens van AJ Desserts. Elke dag worden er 3.500 potjes rijstpap vervaardigd. Foto Annelies Frederickx

“Onze onderneming bestaat iets meer dan dertig jaar en het is een echt familiebedrijf”, legt zaakvoerster Jo Adriaenssens uit. “Mijn ouders richtten zich meer op de voedingssector, maar we zijn dus uiteindelijk geëvolueerd naar de dessertbranche. Ik was getrouwd met een veehouder, maar de boerenstiel was niet aan mij besteed. Met de verse melk ging ik wel aan de slag om rijstpap te bereiden. Ondertussen runt mijn dochter, samen met haar vader, de boerderij, maar nog elke dag komt er 600 liter verse melk rechtstreeks naar hier. Het gebeurt regelmatig dat ik tijdens het in potjes scheppen besef dat ons basisproduct ’s ochtends nog in de koe zat. Daar ben ik best fier op.”

AJ Desserts is erg trots op de toekenning van het Handmade In Belgium-label. “Ik vind het een sympathiek label en het straalt artisanaal vakmanschap uit. Het HIB-label is ons dus op het lijf geschreven”, vertelt medezaakvoerder Guy Schrauwen.

“Onze rijstpap bereiden we tegenwoordig wel niet meer volledig handmatig, want de hoeveelheid was te groot geworden om nog met de hand te bereiden. In het productieproces gebeurt nog veel handmatig, maar we scheppen niet meer met een pollepel. Elke dag vullen we zowat 3.500 potjes met gesuikerde en ongesuikerde rijstpap en die worden vooral in de retail verkocht. We brengen onze producten trouwens rechtstreeks naar de winkels en grootwarenhuizen, want zo behouden we de controle over het hele proces. Onze andere desserts bereiden we wel nog volledig handmatig. Daarom zullen we het HIB-label zonder twijfel uitspelen op onze website, net als het logo van de korte keten ‘Vers van de Boer’.”

Sebar, Mol

Sebar verkoopt en verhuurt professionele barbecues aan particulieren en ondernemers. De barbecues worden stuk voor stuk met de hand gemaakt door Bart Van Bael in zijn Gompelse achtertuin.

 

De Argentijnse barbecue is een van de specialiteiten van Bart Van Bael. Foto Annelies Frederickx

De barbecues van Sebar zijn gegeerd in heel België en ook daarbuiten. Dat deed Bart Van Bael beslissen om van zijn bijberoep zijn hoofdberoep te maken. “Ik ben een lasser van opleiding, maar ik heb ook lange tijd in de transportsector gewerkt. Zowat veertien jaar geleden zag ik een reportage over een BBQ-wedstrijd in Amerika. Dat intrigeerde mij en ik ging op zoek naar een geschikte barbecue. Er waren verschillende modellen beschikbaar, maar die waren allemaal verschrikkelijk duur. Omdat ik een fotolasser ben, ging ik de uitdaging aan om zelf een barbecue te vervaardigen.”

De barbecues van Sebar worden stuk voor stuk met de hand vervaardigd. “Ik heb een paar basismodellen, waaraan ik altijd kleine aanpassingen kan aanbrengen”, vertelt Bart Van Bael.

“Mijn barbecues worden vooral gebruikt in de catering en de horeca, maar ook in beenhouwerijen bijvoorbeeld. Ik vervaardig zowel rokers, bakplaten als Argentijnse barbecues. Daarbij wordt in een zogeheten vuurkorf hout gestookt en dus zelf de houtskool gemaakt. De grill staat bovendien schuin, waardoor het vet in een opvangbak drupt en dus niet op het hout of de kolen. Op vraag van klanten ontwerp ik trouwens regelmatig toestellen, waarin verschillende baktechnieken gecombineerd worden. Het kleinste model is zowat anderhalve meter lang. De grote modellen monteer ik op trailers, want de grootste barbecue die ik tot nu toe maakte, weegt maar liefst 920 kilogram.”

Klaar Prims, Westerlo

Klaar Prims treedt niet vaak op de voorgrond, maar voor het Handmade In Belgium-label maakt ze daar graag een uitzondering op. “Ik ben enorm vereerd dat ik uitgekozen ben voor het HIB-label”, verklapt de Westelse glasblazer. “Ik ben enerzijds trots omdat het om een kwaliteitslabel gaat en anderzijds ook omdat de jury best kritisch was. Zelf had ik de stap wellicht nooit durven wagen, maar op aanraden van Unizo diende ik een dossier in voor het HIB-label.”

 

Klaar Prims is trots op haar HIB-label en haar creaties. Foto Annelies Frederickx

Het atelier van Klaar Prims is op een unieke locatie gevestigd, namelijk in de ‘schaapskooi’ in de abdij van Tongerlo. “Deze locatie spreekt inderdaad tot de verbeelding. Het is echt fantastisch om hier ’s ochtends toe te komen met de fiets. Mijn atelier is hier gevestigd, samen met een toonzaal en een stockruimte. Ik beschik over een werktafel, een zandstraalmachine en nog andere werkmiddelen, maar een oven heb ik hier niet tot mijn beschikking. Het glasblazen doe ik in het Nederlandse Leerdam en de collectie glazen wordt gefabriceerd in Tsjechië.”

De glascreaties van Klaar Prims genieten wereldfaam. “Ik verkoop inderdaad wereldwijd, omdat ik tot de coronacrisis uitbrak altijd aanwezig was op Maison & Objet, een design- en woonbeurs in Parijs. Ik ontwerp al mijn objecten zelf en alles is handgemaakt. Zo zijn twee stukken nooit volledig hetzelfde en ik ga ook prat op de hoge kwaliteit. Mijn creaties zijn eenvoudig, maar met oog voor detail en afwerking. Ik hou ervan om te spelen met kleuren en verschillende texturen zoals mat en glanzend.”