Tien jaar geleden stampten Aart Van Oekelen en Jo Smolders een eigen bedrijf uit de grond. Intussen heeft Afval Alternatief negentig medewerkers in dienst.
“We zijn gespecialiseerd in de selectieve inzameling van afval en recyclagestromen”, legt Van Oekelen uit. “We halen afval op bij bedrijven en geven advies over sorteren en recycleren. Nu geven we zelf het goede voorbeeld.”
Circulair
De nieuwe ophaalcontainers van Afval Alternatief zijn gemaakt van gerecycleerde kunststoffen. Circulair, zoals dat dan heet. “Het woord wordt vaak in marketingjargon gebruikt, maar hier gaan we er echt mee aan de slag.”
“We schakelen over naar grijze containers die tot 95% bestaan uit gerecycleerd granulaat”, gaat de zaakvoerder verder. “Voor gekleurde containers moet je het recyclagemateriaal aanzuiveren met nieuw ‘virgin’ materiaal, en dat is slecht voor het milieu.”
“Ook de zakken waarmee we wikkelfolie bij onze kmo’s inzamelen, worden omgezet naar granulaat om er opnieuw hetzelfde product van te maken. Door materialen te hergebruiken, besparen we energie en verminderen we onze CO2-uitstoot met 80.000 kg.”
Het zijn uitdagende tijden voor ondernemers, merken zo ook bij Afval Alternatief. “We investeren volop in nieuwe vrachtwagens, maar daarvoor moeten we nu al twee jaar vooruit kijken. Er is veel onzekerheid en dat merk je ook bij onze klanten. Ik ken helaas geen ondernemer met een glazen bol.”
Circulair is een deel van de oplossing, benadrukt Van Oekelen. Want enkel zo kunnen ondernemingen zich minder afhankelijk maken van dure grondstoffen en wisselvallige levertermijnen. “Onze nieuwe afvalcontainers en foliezakken passen in een breder verhaal van circulaire economie. Daar ligt voor ons de focus in 2023.”