De Zipper verhuist naar Turnhout Nancy Bourdiaudhy en Wim Van Herck zijn de zaakvoerders van De Zipper. — © BERT DE DEKEN

De Zipper verhuist naar Turnhout: “Die vrachtwagenchauffeur heeft zijn overall hier zelf ingekort”

Drie jaar lang was De Zipper in Mol gevestigd, maar nu is de zaak naar Turnhout verhuisd. “Op de LeBon-site vonden we de ideale locatie voor onze winkel, die eigenlijk drie zaken in één is”, zegt Wim Van Herck.

“Onze huisbaas heeft drie winkelpanden met elkaar verbonden. Ideaal voor onze zaak”, klinkt Wim Van Herck enthousiast. Hij en zijn vrouw Nancy Bourdiaudhy zijn de sympathieke zaakvoerders van De Zipper. Wim leidt ons rond: “Het eerste deel van de winkel is wat ze vroeger een fourniturewinkel noemden. Hier verkopen we stoffen, wol, handwerk en mercerie. Dergelijke zaken vind je steeds minder.”

“Het tweede deel is onze naaimachinewinkel. Hier verkopen we naai- en breimachines en overlocks. We doen het onderhoud en herstellen alle merken. Een van de merken die we verkopen is Bernina. Dat is de Rolls Royce onder de naaimachines. Vroeger was er een Berninaverdeler op de Steenweg op Oosthoven. We merken dat veel mensen uit de Turnhoutse regio nog een Bernina in huis hebben en als je eens een Bernina hebt gehad, wil je geen andere meer.”

Wim doet de herstellingen en het onderhoud van de machines zelf. “Dat kan je zelfs zien”, lacht hij. “Het is werk dat ik in de late uurtjes doe. Je kan me dan achter het uitstalraam aan het werk zien.”

Kort zelf je broek in

Het derde deel is het workshopgedeelte. “Noem het maar een naaicafé. Hier kan je komen naaien of breien zoals je 25 jaar geleden in een internetcafé op de computer kon gaan werken. Hier staan acht naaimachines, één industriële naaimachine en twee overlocks ter beschikking. Voor het gebruik van deze machines vragen we 5 euro per halfuur. Je kan hulp vragen, maar het is wel de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat met de machine. Onlangs kwam hier een Poolse truckchauffeur langs die vroeg om zijn overall in te korten. Toen we hem zeiden dat hij dat dan wel zelf moest doen, vertrok hij weer. Omdat geen enkele retouchezaak op dat ogenblik open was, stond hij hier een kwartier later terug. I will try, zei hij. Met een beetje hulp van mijn vrouw is het hem gelukt. En het heeft hem maar 5 euro gekost.”

Op donderdagavond, vrijdagmiddag en elke eerste zondag van de maand is er ook een breicafé. “Voor 7,5 euro kan je hier drie uur breien. Koffie en een koekje zijn inbegrepen. Elke keer zitten hier toch acht tot twaalf klanten te breien en te keuvelen. Maar ze wisselen ook breiweetjes uit.”

“Het idee van de drie zaken is zoals een kruisbestuiving”, zegt Wim nog. “Alles is er, je hoeft voor niets nog op een ander te gaan. We bieden ook allerhande workshops aan, van sokken breien voor beginners tot het maken van een zero waste feestjurk. Alle informatie vind je op onze site.”

Info: http://www.dezipper.be