Medewerkers en bestuurders van De Troef kregen te weinig vertrouwen om hun ondernemerschap uit te oefenen. In het afgelopen anderhalf jaar voelden zij geen comfort bij de continu geëiste verantwoording en de soms harde kritiek en communicatie van enkele leden. “Het principe van ledenparticipatie moet voor ons duidelijker begrensd worden. Ondanks constructieve inspanningen van de meeste betrokkenen, was een samenwerking in vertrouwen niet meer mogelijk en besluit De Troef om de uitbating stop te zetten”, klinkt het.
Het stadsbestuur op zijn beurt hecht belang aan betrokkenheid en participatie, aangezien de Stadsboerderij een project voor de gemeenschap is. “De regelgeving en deontologie die eigen is aan een openbaar bestuur, vereisen bovendien een transparante werking en heldere procedures binnen elk partnerschap. Stad Turnhout concludeert dat De Troef niet langer de partner is om het project uit te voeren”, aldus het Turnhoutse stadsbestuur.
De Stadsboerderij wilde het principe van de korte keten promoten en stad en platteland verbinden. Met het initiatief wilde Stad Turnhout een voorbeeld stellen. Die visie heeft De Troef altijd mee uitgedragen, vanuit de eigen missie als sociale onderneming. Vanuit dat oogpunt engageert De Troef zich om de overgangsperiode nog correct en conform de concessie uit te lopen en alle taken op te nemen die vastgelegd zijn. Voor de leden van de zelfoogsttuin wordt het lopende seizoen gewaarborgd.
Het stadsbestuur start nu met de voorbereidingen voor een nieuwe exploitatie van zowel de Stadsboerderij als de zelfoogsttuin.