GEEL – Broeikas, het project van het Geelse jeughuis De Vonk om jonge ondernemers te ondersteunen, breidt nog uit. Later deze maand opent De Kas, een co-workspace waar kruisbestuivingen mogelijk worden tussen jonge, creatieve ondernemers.
Broeikas, een project van Jeugdhuis De Vonk in Geel, doet sinds 2017 jonge ondernemers groeien. “In onze broeikas krijgen jongeren individuele coaching op maat, inspiratie en scherpen ze hun skills aan. Er is een uitgebreid aanbod van sessies, workshops en events”, vertelt Niele Jossa, coördinator en coach bij Broeikas. Uitvalsbasis is jeugdhuis De Vonk. “Jongeren ontdekken er hun talent. Broeikas schept ruimte om met dat talent iets te doen en het als optie te zien om er hun beroep van te maken. Of je idee pril of heel erg concreet is, we coachen jongeren om er effectief mee aan de slag te gaan”, aldus Niele. Broeikas staat open voor nagenoeg alles en begeleidt fotografen, deejays, grafisch ontwerpers, websitebouwers, filmmakers, een upcycle atelier, striptekenaar, meubelmakers, kledingontwerpers. En niet zonder succes. “We bereiken heel wat jonge ondernemers individueel. Als coach linken we jongeren zo veel mogelijk aan elkaar. Maar de nood om onze jonge ondernemers een fysieke plek te geven werd steeds groter.”
Eigen plek
Die fysieke plek komt er nu met co-workspace De Kas. Het moet een plek worden waar ideeën tot bloei komen. “Je kan er aan je eigen project werken, leert anderen kennen en we hopen zo dat jongeren elkaar gaan versterken of zelfs meer gaan samenwerken. Het is de spil van onze community van jonge ondernemers.”
Opening
Door corona werd ook hier de opening uitgesteld, maar op 23 september is er dan toch eindelijk de eerste officiële werkdag van de gratis co-workspace. Het wordt een werkdag met wat extraatjes. “Tijdens pauzes trakteren we op een inspirerend verhaal of een korte workshop. Er is ook een afterwork waarop we partners verwelkomen. Ook Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, is present.”
Broeikas is een partner van Startup 2440 en wordt mogelijk gemaakt met steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Departement Cultuur, Jeugd & Media en Provincie Antwerpen.