De 39 woningen van de huidige sociale woonwijk zijn meer dan 50 jaar oud en zijn aan vervanging toe. Een renovatie behoorde tot de ideeën, maar dat bleek niet haalbaar te zijn. De Ark heeft al 6 huizen afgebroken. “Dat doen we in verschillende fases”, zegt projectleiderbij De Ark, Raf Kenis, “in de plaats komen 53 woningen met bergingen, carports en autostaanplaatsen. Er komen woningen met 2 tot 4 slaapkamers. 10 woningen zullen te koop aangeboden worden als sociale koopwoning, de andere zullen huurwoningen zijn.” De Ark wil een leefbare buurt realiseren voor zowel gezinnen, ouderen als alleenstaanden.
In de meeste huizen wonen nog mensen, en daarom zijn de werken gepland in 4 fases. “Per zone worden bestaande woningen geslaakt, waarna de aannemer kan beginnen met de bouw van de nieuwe. Eens klaar, lassen we een korte periode in waarbij we bewoners van het volgende blok kunnen laten verhuizen.” Ook de afbraak van de huidige straat en de aanleg van de nieuwe weg verloopt in fases.
De Ark wil dit voorjaar de vergunningsaanvraag indienen, zodat de aannemer begin 2022 kan starten met de eerste werken.
De Ark heeft een lange geschiedenis in sociaal wonen. Het is de versmelting van twee partners in 2010: de Turnhoutse Maatschappij voor de Huisvesting en de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom. De Ark verhuurt 2.600 woningen en bouwt en renoveert altijd verder. In 2019 verkocht het 36 betaalbare woningen. Er werken 50 medewerkers en het werkt samen met de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Merksplas, Mol, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar.