Dag van de Landbouw Mol-Postel De Dag van de Landbouw kon rekenen op heel wat passage in Mol-Postel. Foto: Stef Geeraerts

Dag van de Landbouw zet vier landbouwbedrijven uit Mol-Postel in de kijker

Tijdens de Dag Van de Landbouw stelden vier landbouwbedrijven uit Mol-Postel hun deuren open voor het grote publiek. De 42ste editie kon op heel wat bezoekers rekenen. Van een kijkje achter de schermen bij melkveebedrijf Postelhoeve tot crunchy appels van Frutabel, iedereen had wel zijn eigen reden om naar Mol-Postel af te zakken. “Vooral de kinderen waren erg enthousiast om de appelbomen te zien.”

“We komen de collega’s uit onze sector steunen”, zegt Wim Vrins, die zelf een melkveebedrijf uitbaat. “Het is altijd interessant om te zien hoe het bij andere bedrijven in zijn werk gaat.. Tegenwoordig wordt de industrie vaak opzij geschoven voor de belangen van de natuur en industrie, maar in tijden dat de import stijgt, blijft het belangrijk om te weten waar het eten vandaan komt, zodat we het tij kunnen keren. Hopelijk kan de politiek hier het nodige in betekenen.”

Ook Wouter Mariën was vanochtend al vroeg uit de veren om de landbouwsector achter de schermen te bekijken. “We zijn al sinds vanochtend vroeg op de baan”, glundert Wouter, terwijl hij de machine om aardappelen uit de grond te halen inspecteert. “Zo’n grote machine heb ik nog nooit gezien. Het is best indrukwekkend als je ziet in welke materialen de landbouwers allemaal moeten investeren om een bedrijf te runnen. Met een schoonvader als hobbyboer en onze zoon die interesse heeft in de stiel, is ook mijn interesse geprikkeld. Een carrièreswitch zit er niet meteen in, maar we blijven de gevoeligheden uit de landbouw wel volgen.”

LEES OOK. Van patat tot verse friet: hoe Franken Agro uitgroeide tot pionier in gesneden groenten

Voor Achile, Victor, Iréne en Celine is vooral de manier waarop er vandaag de Dag aan landbouw gedaan wordt belangrijk. “Het is belangrijk dat we zelfvoorzienend zijn in voedsel”, klinkt het. “Er moet dringend nagedacht worden over de import van producten. We moeten vooral focussen op lokale producten van de korte keten op kleine schaal zodat we minder afhankelijk worden van de internationale prijzen die kunstmatig bekeken worden.”

Onder de indruk

De bezoekers hebben elk hun eigen reden om de korte keten te ondersteunen. “Als je lokaal inkoopt, krijg je verse producten met veel smaak die niet teveel behandeld zijn”, zegt Heidi Stusz. “Daarnaast is het ook beter voor het milieu, omdat er minder vrachtwagens de baan op moeten.”

Wat verderop houden we halt bij Frutabel, waar Hanne net haar eerste lokale aankoop heeft afgerond. “De appels zijn erg lekker en crunchy en smaken ook anders dan die je in de winkel koopt. In het begin was ik echt onder de indruk van de grootte. We zijn afkomstig uit Mechelen en hebben er gelijk een uitstap van gemaakt met onze schoonfamilie. Vooral de kinderen waren erg enthousiast om de appelbomen te zien. Ons bezoek is dus zeker voor herhaling vatbaar.”

Ook Hilsande maakte er een uitstap van met de kinderen. “Het is niet gemakkelijk om van de appels aan de bomen af te blijven”, lacht ze, wanneer ze zich samen met haar kinderen Leon en Rozanne een weg baant tussen de appelbomen. “De Dag van de landbouw is de ideale manier voor onze kinderen om hen op een ludieke manier kennis bij te brengen over de lokale landbouw. Het is belangrijk dat ze weten vanwaar het fruit komt dat ze dagelijks eten. We proberen zoveel als mogelijk seizoensgebonden producten te eten.”

Kalfjes aaien

Bij melkveebedrijf Postelhoeve valt vooral de randanimatie bij de kinderen in de smaak. Moud en Florine komen al voor de tweede keer terug naar de boerderij om de kalfjes te aaien, maar ook de tocht met de huifkar en springen op het springkasteel waren de hoogtepunten van de dag.

Joline Blockx uit Arendonk groeide zelf op in een melkveebedrijf en komt een kijkje nemen. “Het is belangrijk dat de consument kan zien wat er bij de boeren gebeurt. Ook voor de kinderen is het niet altijd duidelijk vanwaar de melk nu precies afkomstig is. De sector komt vaak negatief in de pers, maar dankzij initiatieven als de Dag van de landbouw komen we ook eens positief in het nieuws”, klinkt het.