Hans Bylemans – eigenaar Ferem Mol Eigenaar Hans Bylemans is trots op de nieuwe invulling van zijn handelspand. Foto: Stef Geeraerts

Conceptstore Ferem Lokaal moet faillissement Jacobs doen vergeten

In Mol werd dit weekend de nieuwe conceptstore Ferem geopend. Maar liefst 16 handelaars slaan de handen in elkaar om hun lokale producten in de kijker te zetten. Een concept dat te vergelijken valt met dat van Jacobs, die eerder dit jaar de boeken moest neerleggen.

“We zijn gestart met zestien handelaars, maar volgende week breiden we dat aantal al uit. Het is de bedoeling om vanaf volgende maand zo’n 25 handelaars te huisvesten in ons pand”, glundert eigenaar Hans Bylemans, die zijn handelspand maar al te graag aan lokale handelaars ter beschikking stelt.

Het aanbod van de conceptstore bestaat uit lokale handelaars die elk hun eigen creaties maken en verkopen. “Dat gaat van glasgeblazen molletjes tot handgemaakte juwelen en krekels en vlinders vanuit Azië. We zorgen voor een divers, degelijk aanbod van kwalitatieve projecten.”

Van zwemkleding naar conceptstore

Het idee om het toenmalige pand van Stanz, de toenmalige winkel met zwem- en clubkledij in de Graaf De Broquevillestraat om te toveren tot conceptstore, ontstond vlak na het faillissement van het gekende Jacobs Store. “Ik werkte vaak rechtstreeks met sportclubs, waardoor mijn pand overbodig bleek”, legt Bylemans. uit.

“Ik was al langer op zoek naar een invulling voor mijn handelspand, maar toen Jacobs Store ophield met bestaan, ben ik met een aantal handelaars een gesprek aangegaan, waarna we een kerngroep hebben opgericht. Het concept is hetzelfde, maar we werken op een andere manier omdat we alles in samenspraak met onze ondernemers beslissen. Het is echt om elkaar op deze manier te ondersteunen.”

Één van de ondernemers die het concept van Jacobs in Mol wilde verderzetten is Jessie Verdonck. “Het werd al snel duidelijk dat het niet evident was om de kosten van een pand te dragen als zelfstandige in bijberoep, maar toen Hans het idee liet vallen om het concept van Jacobs in zijn pand verder te zetten, ging de bal aan het rollen.”

Al nam Jessie in het begin eerder een afwachtende houding aan. “Het is echt een fijn initiatief, maar tegelijkertijd hoop je ook dat je niet terug dezelfde weg opgaat. Uiteindelijk waren het mijn klanten die zelf vragende partij waren om mijn producten onder te brengen in een conceptstore. Dat ook andere ondernemers hun schouders onder dit idee wilde zetten, heeft gemaakt dat we vandaag hier staan.”

Voor Annick Muydermans is een conceptstore een nieuw gegeven. “Ik speelde al langer met het idee om mijn zelfgemaakte producten tentoon te stellen”, zegt ze. “Toen ik enkele jaren geleden begon met het maken van handgemaakte sieraden voor mijn dochters, had ik de smaak te pakken en besloot ik om te starten als zelfstandige in bijberoep. Ik heb eerder al op verschillende markten en evenementen gestaan, maar dit is toch een nieuwe stap. Tegenwoordig is het aanbod van juwelen best groot, maar ik probeer vooral met natuursteen of keramiek een eigen stijl te creëren en het verschil te maken.”

Naast juwelen is er in de conceptstore ook plaats voor kledij. Anke stond voorheen in een Jacobs store in Antwerpen, maar vond nu toch de weg naar Mol. “We zijn afkomstig uit Balen, maar kozen in der tijd bewust voor de grootstad omdat mensen daar meer open stonden voor onze mode. We verkopen extraverte kledij met een hoek af.”

Wanneer we vragen welke kledij we moeten dragen om op te vallen, ontstaat er al snel een ongemakkelijk moment. “We richten ons voornamelijk op vrouwen, maar misschien moet je die gouden jas eens proberen”, lacht Anke Snels, die samen met haar collega Evi haar onderneming runt. “Niet iedereen durft het aan om af te wijken van de standaard, dus het is echt afwachten of onze kleding ook in de Kempen zal aanslaan. Al blijft het altijd wel leuk om kledij te dragen waarmee je je kunt onderscheiden van de massa.”