Ann Ceurvels werd een bekend gezicht als theater- en tv-actrice, maar intussen gebruikt ze haar skills om te spelen en een boodschap over te brengen voornamelijk in haar praktijk als kind- en jeugdcoach. Daarvoor werkt ze nauw samen met de Poppop-praktijk van collega theatermaker Tania Poppe die in Antwerpen ontwikkelings- en patronencoach is voor volwassenen. “Zo kunnen we zowel de kinderen als de ouders helpen”, vertelt het duo.
Ervaringsdeskundigen
Dat helpen daarbij het codewoord is, mag duidelijk zijn. Ze zijn allebei als ervaringsdeskundige in de job als hulpverlener gestapt. Uiteraard na de nodige opleidingen. “Als je zelf geconfronteerd wordt met de materie, ga je je inlezen en je erin verdiepen. Op den duur ben je daar zo veel mee bezig, dat een echte opleiding een logisch gevolg is”, hebben de twee dames gemerkt. Ze schoolden zich om tot coach en naast de ervaring als vrouw/moeder van iemand met coachingsnood, geeft hun inlevingsvermogen als actrices hen een gigantische boost in de praktijk. “Zowel de ervaring het zelf meegemaakt hebben, als de kunst om je in te leven in een ander, vinden we erg belangrijk in onze praktijk. Dat krijg je niet per se mee in de opleiding tot coach, maar het zorgt wel voor een enorme meerwaarde”, vertelt Ann. Zij specialiseerde zich in kinder- en jongerencoaching, Tania focuste vooral op stressbestendigheid en perfectionisme bij jongadolescenten en volwassenen.
Ouders niet vergeten
“Onze praktijken sluiten perfect op elkaar aan. Als ik met kinderen werk, mogen we ook de ouders niet vergeten. Zij hebben ook hulp nodig om met de situatie om te gaan”, zegt Ceurvels. “It takes a village to raise a child (Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, red.) wordt wel eens gezegd en dat kan ik alleen maar beamen. Iedereen moet mee zijn.”
“Bij een vliegtuig dat crasht zeggen ze ook: zorg eerst dat je zelf voldoende zuurstof hebt. Pas dan kun je anderen helpen. Dat is in het dagelijks leven ook zo. Je mag jezelf niet vergeten om er te kunnen zijn voor wie je nodig heeft”, vult Tania Poppe aan.
Vanop afstand werken
Het feit dat hun praktijken zo ver uit elkaar liggen, is geen obstakel volgens hen. “Dat hebben we in corona nu wel geleerd hè. Om ook vanop afstand te werken. Via zoom geraken we ook ver. En op zich liggen Antwerpen en Herentals best dicht bij elkaar, we zitten allebei op wandelafstand van het station. Een halfuurtje met de trein, dat gaat vlot. We hebben patiënten die vanuit Genk of Brugge komen, da’s al een eindje verder.”
Centralere ligging
“De vlotte bereikbaarheid hier, is een van de redenen waarom Coacs verhuisd is naar Herentals. Ik werk voornamelijk met kinderen en jongeren. Om hier te geraken, hebben ze niet altijd hun ouders nodig. Dat was in Westerlo wel het geval, daar moesten de ouders taxiën en tussendoor zitten wachten. Hier zitten we veel centraler”, zegt Ceurvels. In de praktijkruimte val je van de ene nostalgische verbazing in de andere. Een oude lessenaar, vergeelde foto’s, een telefoon met draaischijf, een paar kleine stapschoenen, het zorgt voor een gevoel van rust en herkenning, maar de dames gaan met hun tijd mee. Anders is niet beter of slechter, is de kern van hun betoog.
Naast de nauwe samenwerking als hulpverleners in hun praktijken, richten de dames zich ook tot het grote publiek. “Wij zijn en blijven spelers hè, wij hebben het metier om een boodschap over te brengen”, lachen ze. Hoewel tv, theater en acteren niet meer hun hoofddoel is, spelen ze wel nog graag. Dat doen ze al jaren samen als voorleesgezelschap De Leesbeesten. Tante Tania en Annie De Pannie willen kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders zin doen krijgen in lezen en verhalen vertellen. Verder trekt Tania Poppe door Vlaanderen met een komische monoloog vanuit haar ervaring, Over Druk en geeft Ann Ceurvels geanimeerde lezingen over haar boeken Etiketjes en Etiketjes 18+.
Niet normaal
In navolging van het boek Ben ik wel normaal? van Ceurvels, werken ze nu samen aan Niet normaal. “Die stempel wordt te pas en te onpas gegeven en dat vinden wij niet normaal. Ben jij normaal?” ketst Tania de vraag naar ons. “Wij gaan ervan uit dat iedereen anders is, dat ieder mens geboren wordt met een ander brein, zich anders ontwikkelt en dat er voor elk gedrag een verklaring is. En dat willen we duidelijk maken met het boek Niet Normaal en daarbij gaan wij ook lezingen geven. Onze eerste try-out is net achter de rug, binnenkort – op 19 november – volgt er nog eentje in Rijkevorsel. Daarin vertellen we ons verhaal van de toneelschool tot onze coachingspraktijk.”
Mentale gezondheid
Op een creatieve, onderbouwde manier mentale gezondheid onder de aandacht brengen en waar nodig ook echt aanpakken. Dat is het opzet. “We voelen dat mensen helemaal meegaan in wat we vertellen. We grijpen hen bij de keel. Het kost ons tijd en geld, maar we vinden het belangrijk om te doen”, besluit Ann.
“Maar het kost dus tijd en geld, bij deze een oproep: we zoeken nog partners”, lacht Tania, maar ze meent het wel. Ideeën genoeg, nu is het een kwestie van tijd en geld vinden om ze allemaal uit te werken.