Michel Fivez van The Coaching Associates focust op executive coaching. Hij begeleidt zaakvoerders, bedrijfsleiders en jong aanstormend talent in bedrijven, soms als coach, dan weer als sparring partner.
Michel Fivez is 54 jaar en sinds 2008 bezig met coaching. Hij was vroeger zelf leidinggevende en bouwde een internationale carrière op bij een Amerikaanse en een Duitse firma. “Voor dagdagelijkse managementuitdagingen zoals ‘hoe begin ik aan een forecast’, ‘hoe krijg ik mijn team gemotiveerd’ of ‘hoe vind ik investeerders in ons bedrijf’ komt mijn rijke ervaring van pas. Als sparring partner geeft ik dan advies op basis van de inzichten die ik tijdens mijn professionele carrière opdeed. Daarnaast schakelt men mijn hulp in voor heel specifieke cases. Bijvoorbeeld: ‘De firma waarvoor ik werk is verkocht en er is een nieuwe aandeelhouder. Een aantal zaken liggen me dwars. Kunnen we daar even naar kijken?’ Of, ‘Ik heb een nieuwe collega in het managementteam en onze visies staan lijnrecht tegenover elkaar. Hoe pak ik dat aan?’ Dan ben ik coach. Als coach moet je dan de echte, dieper liggende vraag achterhalen, en ga je kijken wat de coachee tegenhoudt om zijn beslissingen te kunnen nemen. Door vraagstelling ga je iemand tot inzichten brengen. Coaches helpen de weg naar de oplossing te vinden door anders naar een situatie te kijken.”
Moet dat dan door een externe consultant? “Binnen een kmo heeft de bedrijfsleiding niet altijd veel sparring partners en gaat hij bij derden te rade. In een multinational zijn er wel mensen met wie je op strategisch niveau van gedachten kan wisselen, maar politiek gezien ligt dat soms gevoelig. Ook dan wordt vaak de hulp van een externe coach ingezet”, weet Fivez.
In internationale bedrijven werd altijd al budget vrijgemaakt voor het coachen van de topmensen. Tegenwoordig is coaching meer en meer ingeburgerd en ook noodzakelijk. In onze snel veranderende maatschappij wordt steeds meer verwacht. De huidige generaties hebben toegang tot enorm veel informatie, zijn veel mondiger en willen geen tijd meer verliezen. Ze zien in dat ze externe hulp kunnen gebruiken om zichzelf te verbeteren. Het is belangrijk om hierbij de juiste coach te kiezen. “Dat heeft niets te maken met een klik hebben bij iemand”, zegt Michel Fivez. “Een coach moet u uit uw comfortzone halen en confronteren, want zo leert u het meeste. Let op opleiding, ervaring en certificering”, raadt hij aan. (foto: Bert De Deken)