CARBON-VITO Foto: VITO

CO2 als grondstof voor hoogwaardige bouwmaterialen

MOL - Onderzoeksproject Carbon4Minerals is opgestart onder de coördinatie van het Molse VITO. Een onderzoeksconsortium van veertien partners uit zeven Europese landen zal uitzoeken hoe moeilijk afbreekbare CO2 hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten.

Broeikasgassen verminderen is één van de grote uitdagingen voor deze eeuw. De Europese Green Deal heeft ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hernieuwbare energie zal helpen, maar zal onvoldoende zijn voor de procesindustrie. Resterende, moeilijk afbreekbare CO2-emissies van industriële processen, zoals staal- en cementproductie, zullen moeten worden afgevangen en waar mogelijk verwerkt en hergebruikt worden in nieuwe producten. Om dit uit te zoeken werd het onderzoeksproject Carbon4Minerals opgestart.

Het project richt zich op het gelijktijdige gebruik van CO2 uit industriële rookgassen met afvalstromen om op die manier een enorme voorraad grondstoffen te ontsluiten voor innovatieve low-carbon binders en bouwmaterialen. Dat zou leiden tot 80 à 135% minder CO2-uitstoot. In het totaal zullen acht industriële proefprojecten worden gebouwd en geëxploiteerd in de gehele proceswaardeketen van CO2-afvang tot cementproductie en koolstofarme bouwproducten. De technische, ecologische en economische haalbaarheid zal worden gevalideerd door een geïntegreerde beoordeling en de ontwikkeling van een op deze nieuwe producten toegesneden testpakket voor de levensduur. Leermodules moeten de industriële implementatie en marktintroductie ondersteunen.

Een consortium van technologieleveranciers, producenten en onderzoekspartners zal de processen ontwikkelen, testen en demonstreren. Naast het Molse VITO maken onder meer ook Arcelor Mittal, Vandersanden en Etex deel uit van het consortium. Het project Carbon4Minerals loopt tot 31 december 2026 en ontving financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie. De totale kostprijs om de doelstellingen te bereiken bedraagt iets meer dan 20 miljoen euro, waarvan bijna 15 miljoen euro EU-bijdrage.