Cipal rondt de kaap van 250 vennoten

De algemene vergadering van de intercommunale Cipal, met hoofdzetel in Geel, heeft de toetreding goedgekeurd van de stad Izegem, meteen de 250ste vennoot. “Een duidelijk signaal dat lokale besturen geloven in een sterk samenwerkingsverband om de uitdaging aan te kunnen gaan in de digitale transitie waarmee de overheid wordt geconfronteerd”, aldus de intercommunale.

Cipal-voorzitter Walter Schroons mocht naast Izegem de toetreding aankondigen van nog 5 nieuwe vennoten: de gemeenten Staden, Lichtervelde, Hooglede en Moorslede. Daarnaast trad ook de opdrachthoudende vereniging Ivarem toe tot Cipal.

Omvorming
Aan de dienstverlening van Cipal is de voorbije jaren duchtig gesleuteld en bijgeschaafd. Nico Cras, directeur-generaal van Cipal, verduidelijkt: “Onze organisatie heeft zich op een paar jaar tijd van softwareontwikkelaar omgevormd tot een ondersteuningscentrum inzake het lokale e-government. De focus van de intercommunale ligt nu duidelijk op het begeleiden van de lokale besturen in hun digitale transformatie.”

De uitdagingen voor de lokale besturen voor de komende jaren zijn duidelijk: de samensmelting van de gemeente en het OCMW, fusies tussen gemeenten, de groeiende digitalisering onder impuls van het Vlaamse programma Vlaanderen Radicaal Digitaal.

“Dat er nood is aan extra inhoudelijke begeleiding, valt duidelijk af te leiden uit de vele vragen in de richting van onze intercommunale”, vervolgt Nico Cras. “Zo zijn we zeer actief op het vlak van het begeleiden van samenwerking tussen besturen en het werken aan een klantgerichte dienstverlening. Een ander heet hangijzer is de komende Europese richtlijn inzake informatieveiligheid. Niet voldoen aan de toekomstige richtlijnen kan zware juridische en financiële consequenties hebben voor een lokaal bestuur. De vraag naar inhoudelijke begeleiding op dit vlak is enorm.”