De intercommunale Cipal neemt het Technologiehuis in Geel over van het Antwerpse provinciebestuur. Cipal wil van de site een ecosysteem maken waar overheden, ondernemers en ontwikkelaar en de academische wereld mekaar vinden. Ze bedachten er ook een naam voor: de e-government valley.
“We hebben de ambitie om samen met partners en andere organisaties dit gebouw op de kaart te zetten als business- en innovatie hub voor bedrijven met digitale, IT en software skills”, verduidelijkt Cipal-voorzitter Paul Verbeeck. “Naast de innovatieve bedrijven die al op de site gevestigd zijn, willen we onderdak bieden aan bedrijven die actief zijn op het vlak van slimme overheidstechnologie, smart cities en innovaties die bijdragen tot slim besturen in het voordeel van de burgers. Ook start-ups in die sfeer maken deel uit van de droom die we voor dit project hebben.”
4de industriële revolutie
Met deze stap wil Cipal de regio Kempen de kans bieden om in te pikken op wat velen de 4de industriële revolutie noemen: het tijdperk waar steeds meer diensten digitaal worden. “Oplossingen zoals blockchain voor de authenticatie van de burger, op Artificiële Intelligentie gebaseerde algoritmes om beter inzicht te krijgen in burgeropinies en die terug te koppelen naar het beleid, chatbots om betere interactie met burgers te krijgen,… brengen we binnen het bereik van alle lokale besturen. Tegelijk bieden we via ons netwerk van 250 lokale besturen de private sector een mooi netwerk en een forum om hun smart city oplossingen aan de overheidssector aan te bieden.”
Cipal ontpopte zich de voorbije jaren van een intercommunale naar een dynamisch groeibedrijf dat spin-offs creëerde. De tewerkstellingin de groep groeide op enkele jaren tijd tot 600 voltijds equivalenten.