Bij de Chocolaterie Limar in Turnhout wordt nu dag en nacht gewerkt om de slag om Pasen te winnen. Paaseieren, kleurrijke figuurtjes, pralines. Het gaat allemaal in versneld tempo naar de tussenhandel en de distributiebedrijven. “Wij draaien voluit”, zegt gedelegeerd bestuurder Robert Geuens. “Op chocolade wordt in dit land ondanks de crisis niet bezuinigd.”
De Chocolaterie Limar heeft zich in pakweg 25 jaar opgewerkt tot een toonaangevende onderneming in de sector. Het bedrijf werkte in 2011 een omzet bijeen van 9 miljoen euro. 2012 zal nog veel beter geweest zijn. “Wij hebben enkele tijd terug een nieuw gebouw in gebruik genomen. We zijn daardoor ook veel efficiënter geworden. De nieuwe machines garanderen meer productiviteit.”
Robert Geuens gaat ervan uit dat het bedrijf op die lijn kan doorgaan en dan mag voor 2015 al een omzetstijging tot 15 miljoen verdisconteerd worden. “Wij garanderen onze klanten een optimale kwaliteit. Bovendien werken wij permanent met onze afnemers samen. Wij overleggen over de nieuwe aanbiedingen, over de mogelijke verpakkingen, de hoeveelheden enz. Dat wordt kennelijk geapprecieerd want we tellen bijna alle grote ketens onder onze klanten.”
Overigens werd de Chocolaterie Limar voor 8O% voor de internationale export. De onmiddellijke buurlanden maar ook veraf gelegen markten als de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland… “Wij zijn de laatste tijd ook aanwezig op de Chinese markt. Een veelbelovende groeimarkt. Wij hebben een eigen man ter plaatse die voor ons de wegen verkent.”
Omdat Pasen eraan komt is het nu volle bak bij de chocolaterie. Naast de 50 vaste personeelsleden zijn ook 25 tot 30 tijdelijke werknemers aan de slag. Alhoewel Robert Geuens zich wel zorgen maakt. “Het is echt niet makkelijk om voldoende gemotiveerd personeel te vinden.”