TURNHOUT/ANTWERPEN – Het Turnhoutse speelkaartenbedrijf Cartamundi stort zich vanaf augustus samen met Universiteit Antwerpen op de productie van mond- en neusmaskers voor zorgpersoneel. Daarvoor wordt een nieuwe onderneming opgericht: Medimundi. Ook worden 30 werknemers permanent in dienst genomen.
Vanaf augustus 2020 start Medimundi met de productie van FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers. Medimundi is een nieuwe spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen. In consortium met de machinebouwer Cloostermans en een privé-investeerder, zal Medimundi instaan voor innovatie, de productie, de marketing en verkoop van ademhalingsmaskers. Cartamundi heeft de operationele leiding van het consortium. De maskers bieden de hoogste beschermingsniveaus voor de drager en zijn voornamelijk bestemd voor de zorgsector. Op die manier brengt Medimundi een 100% Made in Belgium oplossing voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers. Het consortium start met een basisinvestering van zo’n € 3,5 miljoen en is van plan om te blijven investeren in internationale expansie en andere, soortgelijke producten.
Cartamundi cruciale speler
Het nieuwe Medimundi kan rekenen op de uitgebreide ervaring en de supply chain van Cartamundi. Zo levert de Turnhoutse fabrikant van kaart- en bordspellen zijn knowhow voor de aankoop en het transport van de grondstoffen, de productie en verpakking van de maskers en de levering ervan bij de klanten.
Vanaf augustus rollen in Turnhout de FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers van de band, bestemd voor binnen- en buitenland. Het netwerk van Cartamundi-fabrieken over de hele wereld vormt daarbij een ideale springplank.
“Wij hebben ook een sociale rol in de maatschappij en we zijn pas succesvol als we eveneens relevant zijn voor de samenleving”, zegt Stefaan Merckx, CEO van Cartamundi groep. “Wij zetten maar al te graag onze schouders onder dit initiatief. Het maakt deel uit van ons DNA en sluit naadloos aan bij onze strategie van duurzame groei.”
Ontworpen bij universiteit
Het ontwerp voor de mondmaskers is van de onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. De maskers onderscheiden zich door hun draagcomfort. Ze werden volledig afgestemd op de anatomie van Europese gezichten. Een innovatieve filter- en ventieltechnologie vergemakkelijkt het ademen voor de drager. “De maskers die nu nog in België worden gebruikt, komen van Aziatische landen, maar een Europees gezicht heeft een andere anatomie”, weet Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie van de universiteit. “De neus van Europeanen is bijvoorbeeld groter en de jukbeenderen zijn anders. Onze maskers zijn daaraan aangepast. Ze sluiten bijvoorbeeld beter aan op de neus. We gebruiken ook een zachter materiaal, waardoor er minder wrijving op de huid ontstaat.”
De firma Cloostermans uit Hamme levert de machine die de maskers zal produceren. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van industriële machines op maat.