Café Oud Ramsel heropende op 3 februari met een concert van de lokale band Steam. “Dat was meteen een schot in de roos”, zegt David Franckx. “Maar natuurlijk is er wel wat tijd nodig om de zaak te doen herademen. Het voorbije weekend was na de opening het eerste zeer drukke weekend. Ik was blij dat mijn zoon Nino in de buurt was als steun en toeverlaat. Maar wat mij betreft, mag het dagelijks zo druk zijn. Dan weet ik waarom ik hier sta.”
Grand café
Aanvankelijk was David van plan om het café te heropenen met een partner. Dat sprong op het laatste nippertje af. “Daardoor kon ik niet meteen beginnen met mijn oorspronkelijk plan: een soort van grand café, waar je bovenop het normale café-aanbod ook iets te eten kunt krijgen. Op termijn wil ik dus nog ontbijt, tapas, soep en een aantal eenvoudige gerechten bij op de kaart zetten, zoals spaghetti of stoemp met worst. Misschien vind ik nog een cafébazinnetje om me te vergezellen. Anders zal ik aan de slag moeten met flexi-jobbers.”
De cafébaas is geen nieuwkomer in de sector. “In mijn jongere jaren had ik een relatie met de dochter van een cafébazin in Herent”, legt David uit. “In de weekends stonden wij geregeld in de zaak. ‘Waarom begin je zelf geen café?’ werd me wel eens gevraagd. Zo gezegd, zo gedaan. Als jonge twintiger runde ik in Leuven café Metro. Het draaide er goed, maar het was een ruig café waar ik als uitbater zelf langs alle kanten werd bestolen. Daarom stopte ik ermee.”
Aannemer
Verscheidene jaren later begon David toevallig opnieuw een relatie met de dochter van een cafébaas, nu in Aarschot. Als aannemer in betonwerken sloeg hij uiteindelijk toch een heel andere weg in, maar nu kiest hij opnieuw voor zijn oude liefde voor de horeca.
“Ik was zelf klant bij Oud Ramsel”, vertelt hij. “Omdat het café maar gesloten bleef, was ik al uitgeweken naar een ander dorp om een pintje te gaan drinken. Nochtans is het hier een superlocatie, dus hapte ik toch toe: caféklant wordt cafébaas”, zegt hij met een lach. “Veel klanten van vroeger waren best verrast toen ze mij hier plots achter de tapkraan zagen staan. Ze hadden er geen idee van dat ik het ging doen.”
Streekbegrip
De voorbije weken liet David behoorlijk wat slaap om de zaak af te werken. “Het oorspronkelijke toilet was nogal zielig”, zegt hij. “Het is grondig verbouwd, maar voorlopig nog niet helemaal klaar. In de zaak zelf is er geschilderd. Ik heb ook een nieuwe toog gemaakt met een notelaarblad erop. Die moet nu nog worden afgewerkt met latjes uit eik. Ook enkele accentmuren zijn nog niet klaar. De bestaande tafels zijn afgeschuurd en afgewerkt in bootvernis. Iedereen denkt dat ze nieuw zijn, maar nee. Hoewel er nog hier en daar werk is, appreciëren de klanten wel wat ik hier aan het doen ben. Ze vinden het nu al heel gezellig.”
Wie zin heeft in wat extra ontspanning, vindt in de zaak een toppenbiljart. Op het buitenterras wil David nog een podium installeren voor concertjes bij mooi weer. “We willen een toegankelijk café zijn voor elke doelgroep, van jong tot oud”, zegt hij. “Zo komt er weer wat extra leven in het centrum. Ondanks de vernieuwingen is er één ding waar ik niet aan raak: de naam van de zaak. Oud Ramsel is een begrip dat in de streek al decennialang meegaat. Je zou een ezel zijn om daar aan te prutsen.”