Café De Nete Vrijdag werden alvast nieuwe producten aangekocht. — © Marc Peeters

Bruggenbouwers doorboren elektriciteitskabel naar café: “IJsroom was milkshake geworden”

Op de deur van het café De Nete in Geel hing vrijdag een papiertje met de melding gesloten wegens elektriciteitspanne. “Dat kan er ook nog wel bij”, zucht uitbaatster Patty Dries. “Gelukkig is het maar voor één dag. Vanaf zaterdagochtend zijn de klanten weer welkom.”

Het eetcafé De Nete op de Lichtaartseweg in Geel ligt naast het gelijknamige riviertje op de grens met Lichtaart (Kasterlee). En dus ook vlakbij de versleten brug die al ruim een jaar afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer. “Mijn schatties van vaste klanten, weten hun weg naar hier wel te vinden maar met passanten zal het veel minder zijn tot de weg weer open is”, beseft Patty. “Daarom waren we gelukkig dat er nu eindelijk schot komt in de zaak en dat er stevig aan de brug wordt gewerkt.”

Maar ook de werken kunnen voor problemen zorgen. “Op donderdag zijn we gesloten maar ik was gisteren wel hier om in de keuken een reeks verse bereidingen klaar te maken voor het weekend. Stoofvlees, vidée, soep… , dat soort dingen. Rond 14 uur was er plots geen elektriciteit meer. In de zekeringskast was alles normaal. Ik ben naar de werkmannen op de brug gelopen maar ook daar wisten ze van niets.”

“Tot even later één van hen zijn excuses kwam aanbieden met de melding ‘Madame, het is wij.’ Men had een boring uitgevoerd en de kabel die ons van stroom voorziet hing in de boor. De mensen van Fluvius waren vrij snel ter plaatse en ook heel vriendelijk maar al even snel werd duidelijk dat de herstelling niet meteen zou afgerond zijn omdat de breuk nogal complex was.”

De werken aan de brug zijn volop aan de gang. — © Marc Peeters

Volgens de uitbaatster van De Nete heeft het tot vrijdagmiddag geduurd voor er weer elektriciteit was. “We hebben de koelingen en diepvriezers gesloten gehouden, maar vanmiddag kon we niet anders dan vaststellen dat alles ontdooid was. Het ijs was milkshake geworden en ook de temperatuur in de koeling was niet meer oké. Dat wil zeggen de bereidingen weggooien en opnieuw beginnen. Vrijdagmiddag zijn we aankopen gaan doen. Ontdooide producten uit de diepvries gaan we deels meteen verwerken maar ook daarvan zullen we een gedeelte moeten weggooien. We praten over honderden euro’s en een dag zonder inkomsten.”

De uitbaters besloten de deur vrijdag dicht te houden. “Ik moet eerst opnieuw gaan koken. Het doet me vooral pijn dat ik mensen die gereserveerd hadden om te komen eten heb moet afbellen. Mensen teleurstellen doe ik echt niet niet graag. Overigens is ook tappen moeilijk. De tapinstallatie is gekoppeld aan de koeling van de vaten die na de stroomonderbreking ook eerst weer op temperatuur komen. Maar zaterdag staan we er weer.”