foto pelletpers Brouwerij Leysen gebruikt een kleine pelletpers

Brouwerij Leysen waagt zich op de circulaire markt

HERENTALS – Brouwerij Leysen is met zijn Baskwadder bieren stilaan een begrip in de Kempen. Steeds meer klanten vinden de weg naar de Herentalse brouwerij en bovendien groeit het gamma van Baskwadder bieren en bieren voor derden. Nu waagt de brouwerij zich voor het eerst op de circulaire markt.

Dat ook kleine brouwerijen innovatief kunnen zijn, bewijst Jorge Leysen door zich ook op de markt van de circulaire economie te wagen. De brouwerij was al vrij uniek in Vlaanderen omdat tijdens het brouwen het wort gekookt wordt op houtpellets. Zo werd al een tijdje de ecologische kaart getrokken. De hogere prijzen van de pellets (x300%) heeft de brouwer aan het denken gezet. Als resultaat worden er nu pellets gemaakt van bierbostel of draf (het afval van het graan).

Verschillende studies hadden al aangetoond dat deze ‘bierbostel’-pellets een perfecte vervanger zijn van houtpellets. Brouwerij Leysen heeft dit nu in praktijk omgezet. “Door het gebruik van een kleine pelletpers (120kg/u) kunnen we voldoende kwalitatieve pellets maken om tijdens het brouwen het wort aan de kook te brengen”, luidt het. “Op die manier moeten we geen houtpellets meer aankopen en wordt het graan volledig hergebruikt. Het project zit nog in een testfase maar de eerste resultaten zijn veel belovend.”

De schapen die voorheen de draf kregen als veevoeder moeten geen schrik hebben dat ze honger gaan lijden. Slechts 10% van de draf wordt omgezet naar pellets vandaag wat voldoende is om het brouwsel aan de kook te brengen. De overige 90% gaat nog steeds naar de schapen.