Het Nest zette eerder al bieren zoals SchuppenBoer, KoekeDam en HertenHeer succesvol in de markt. Voor haar nieuwe reeks gaat de brouwerij all-in. “In de streek rond Poperinge worden ongeveer vijfentwintig hopvariëteiten geteeld”, vertelt medeoprichter Bart Cuypers. “Die hebben allemaal een eigen smaak- en aromaprofiel. Dat leek ons interessant om mee aan de slag te gaan.”
Voor de All-In bieren wordt telkens één specifieke hopsoort gebruikt. De eerste is de All-in Cascade. “Er zijn al brouwerijen die een single hop serie hebben uitgebracht. Maar wij zijn de eerste die uitsluitend met Belgische hop werken. De keuze om als eerste variëteit Cascade te gebruiken, was snel gemaakt. Dat is namelijk ook de dominante hop in de SchuppenBoer tripel, nog steeds ons best verkopend bier. De All-In is echter veel hoppiger, bitterder en met 11% ook veel zwaarder in alcohol.”
Lokaal geteelde grondstoffen
Door verschillen in onder meer de ondergrond en het klimaat hebben zelfs dezelfde hopvariëteiten uit uiteenlopende gebieden andere eigenschappen. “Een in de Westhoek geteelde hopsoort zoals Citra geeft een andere toets aan het bier dan dezelfde variëteit uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten”, legt Bart uit. “Op dat vlak kan je hop dus vergelijken met wijndruiven. Een wijn met Sauvignon Blanc smaakt ook telkens anders naargelang de regio.”
De hop is niet het enige Belgische ingrediënt. De bieren worden gebrouwen met mout uit gerst die Het Nest teelt in Arendonk. “Met All-In gaan we dus echt voluit voor lokaal geteelde grondstoffen. We willen jaarlijks twee tot drie variaties brouwen. Dat betekent dat we vertrokken zijn voor een ongeveer tien jaar durende reis door de Poperingse hopvelden.”