Als netwerkorganisatie vindt Bridging and More het belangrijk om de maatschappelijke uitdagingen rond wonen in de kijker te plaatsen, maar ook om mogelijke oplossingen een forum te bieden. “Wij willen onze klanten zoals projectontwikkelaars en architecten graag meer vertrouwd maken met de bestaande oplossingen voor circulair en modulair bouwen, zodat zij deze sneller zullen overwegen in hun projecten. Bekend maakt bemind”, aldus Tim Van Keer
Een mogelijke oplossing is de circulariteit van bouwmaterialen. Een principe dat Beneens toepaste in ’t Centrum, het gebouw van Kamp C waar het seminarie doorging. Joeri Beneens, CEO Beneens: “Wij denken uitgebreid na over materiaalkeuzes en hoe we het gebouw demonteerbaar kunnen houden. Circulair bouwen is voor ons de toekomst. Dit betekent voor ons dat gebouwen volgens vaste typologieën demonteerbaar, modulair, cementarm en zelfs CO2-capterend uitgevoerd kunnen worden. Zelfs statiegeld op bouwmaterialen wordt op deze wijze mogelijk gemaakt.
Een tweede mogelijke oplossing is het modulair bouwen op basis van houtskelet. Sascha Hendrickx van Ecohuis / Brensj: “Wij bouwen residentiële woningen samengesteld uit diverse in eigen atelier geproduceerde units die ter plaatse aan elkaar verbonden worden. Dit laat ons toe om op een snelle, betaalbare en duurzame wijze tegemoet te komen aan elke woonbehoefte”.
De niche van circulair en modulair bouwen is nog in volle ontwikkeling, met nieuwe technologieën en spelers. Stijn Van Gorp, Corbiz : “Corbiz wil vanuit een regisseursrol sterk en gericht inzetten op innovatieve oplossingen voor de nood aan flexibel en betaalbaar wonen door middel van modulaire units gebouwd volgens een duurzaam en circulair proces of door toepassing van hybride systemen, zowel voor tijdelijke als permanente huisvesting.”