BP Geel zet stoom om in energie en bant aardgas

Tegen juni neemt BP in Geel een nieuwe installatie in gebruik die stoom omzet in energie. Ze wordt momenteel gebouwd bij de paraxyleen(PX)-unit, die daarmee zelfvoorzienend wordt in zijn eigen stoomnoden en geen aardgas meer moet verbranden. “Dat zorgt voor een mooie besparing en het is beter voor het milieu”, zegt Davy Vanleeuwen, unit superintendent van PX, in het eigen magazine Buren.

Het project kreeg de codenaam Frozen maar dat is een misleidende naam. “We maken in ons proces van nature geen warmte aan, maar we hebben toch onderdelen die we opwarmen en daarna terug moeten afkoelen”, legt Davy Vanleeuwen uit. “Dat afkoelen doen we traditiegetrouw met de koeltoren, die de grote pluimen stoom produceert die je kunt zien. Met Frozen gaan we stoom produceren die we zelf terug kunnen gebruiken.”

Grote besparing
“Het is meer dan zomaar wat buizen omleiden en een warmtewisselaar plaatsen”, vult Mark Winkelmans aan, de operations manager van BP Geel. “Om het project efficiënt te maken, moeten we een groot, nieuw scheidingsvat plaatsen en een stoomgenerator installeren. De inspanningen zijn de moeite waard want de besparing is op termijn groot. Dankzij dit project benutten we de warmte van PX ook echt optimaal. De unit was al topklasse, maar nu wordt hij echt wereldkampioen in energie-efficiëntie.”

De belangrijke investering komt in het jaar dat BP de 50ste verjaardag van zijn fabriek in Geel viert, destijds gestart onder de naam Amoco Chemical Belgium. BP Chembel Geel is de grootste fabrikant van PTA of gezuiverd teraftaalzuur in Europa. PTA wordt gebruikt voor de productie van onder meer plastics. Daarnaast wordt in Geel paraxyleen geproduceerd, een grondstof van PTA. British Petroleum behoort al jaren tot de zeven grootste producenten van olie en gas. Op de Kempense site werken zo’n 380 eigen medewerkers en 150 mensen van externe partners.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag houdt de fabriek uitzonderlijk een opendeurdag voor geïnteresseerden, die plaatsvindt op zondag 24 maart. Op voorhand inschrijven is verplicht.