De voorspellingen liegen er niet om. Kanker wordt – zonder doortastende maatregelen – tegen 2036 hoogstwaarschijnlijk de voornaamste doodsoorzaak in Europa. Dat maakt de noodzaak aan vroegtijdige diagnoses en doelgerichte behandelingen steeds kritischer. En die dringende behoefte vindt weerklank in Mol. Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN wil méér patiënten toegang tot levensreddende zorg verlenen en maakt die ambitie waar met de bouw van Centralized Radiochemical Facility (CRF).
“Die gloednieuwe productiefaciliteit betekent een essentiële stap voorwaarts in kankerbestrijding”, steekt Koen Hasaers, directeur Nuclear Medical Applications bij SCK CEN, van wal. “Therapeutische radio-isotopen zijn een hoofdingrediënt van Targeted Radionuclide Therapy (TRT) – ofwel doelgerichte, interne radiotherapie. Met onze CRF-installatie zullen we dat hoofdingrediënt produceren en een betrouwbare en duurzame levering voor kankerpatiënten verzekeren.” Kenmerkend aan die behandeling is dat patiënten minder bijwerkingen ervaren en een betere levenskwaliteit bewaren.
De bouw is van CRF is officieel begonnen, de productie zelf start in 2026. Daarbij ligt de productiefocus allereerst op lutetium-177. Vanaf 2026 bouwt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN gradueel naar een lutetiumproductie voor 15.000 patiënten op korte termijn en 100.000 patiënten op lange termijn. De installatie is ook voorzien om de volgende generatie van veelbelovende radio-isotopen die kanker mogelijk nog doeltreffender behandelen, te produceren.