In juni 2016 verbaasde de Herentalse serieel ondernemer Wim Heylen vriend en vijand met de mededeling dat hij in Geel speciaal graan zou gaan verbouwen om Belgische pasta op de markt te brengen. 3 jaar later is het zover.
Met laarzen aan en geflankeerd door 2 tractoren kondigde Wim Heylen destijds op de locatie zelf in het gehucht Larum aan dat hij een boederij met grond had gekocht. In samenwerking met hogeschool Thomas More zouden ze testen gaan doen en proefvelden inzaaien voor de teelt van durum, een harde tarwesoort.
Volwaardige productie
“Amper 3 jaar na de opstart van het experiment kunnen we met trots meedelen dat het proefproject van toen heeft geleid tot een volwaardige productie van harde tarwe, geteeld op Belgische bodem”, klinkt het bij de initiatiefnemers. “Met de harde durum tarwe die momenteel in ons land wordt gecultiveerd, worden nu pastaproducten geproduceerd die de vergelijking met de zuiderse pasta’s in alle opzichten kunnen doorstaan en hen op meerdere punten zelfs overtreffen.”
De pasta komt op de markt onder de naam Belcampi en bestrijkt een compleet gamma: spaghetti, penne, linguine en fusilli in droogverpakking. Later komen er nog versvarianten bij. RV Food, een dochterbedrijf van Heylen Group, brengt de producten op de markt en bewaakt de volledige productieketen: van de keuze van het zaaigoed, het zaaien zelf tot en met het produceren en verpakken van de pasta.
Volgens het bedrijf biedt de pasta een nieuwe opportuniteit voor de Belgische landbouw. “De boeren krijgen het financieel beter, aangezien de vergoeding die ze ontvangen voor deze harde tarwe, beduidend hoger is dan die voor de traditionele in België geteelde landbouwgewassen.”
De Belcampi pasta is vanaf eind juni verkrijgbaar in een groot aantal supermarkten en winkels. Aan de lancering graat een grote mediacampagne vooraf.