De kans is heel groot dat u zich de afgelopen dagen het hoofd brak over een gepast valentijnscadeau. Het lijkt niet gemakkelijk te zijn om het juiste geschenk te vinden om liefde of vriendschap te vieren en toch is het antwoord heel simpel: bloemen! Alle trends ten spijt is een boeketje bloemen al decennialang, of misschien zelfs eeuwenlang, een blijver. Daar kunnen bloemisten uit eerste hand over getuigen. “Wees maar zeker dat bloemen populair zijn op Valentijnsdag! 14 februari staat in de top vijf van drukste dagen van het jaar”, steekt Mathias Nuyts (35) van wal. Hij baat sinds juli 2022 Bloomingtale by Mathias Nuyts uit langs de Herenthoutseweg in Herentals.
“Eén dag per jaar steekt er voor ons ver bovenuit en dat is niet Valentijnsdag maar wel 15 augustus. Dan vieren we hier in de provincie Antwerpen Moederdag en worden alle moeders letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. De Moederdag in mei is ook populair, maar toch ietsje minder dan 15 augustus. Valentijnsdag staat eveneens in de top vijf van drukste momenten, samen met secretaressedag, Pasen en de najaarsperiode met Allerheiligen en Kerst. Dat is uiteraard niet toevallig. Een bloemetje past bij elke gelegenheid, letterlijk van bij de geboorte tot na de dood.”
Werkdag versus weekend
Valentijnsdag is dus een topdag voor de bloemenwinkels, al is dat blijkbaar niet altijd het geval. “Wanneer Valentijnsdag op een werkdag valt, is het voltreffer”, weet Mathias Nuyts. “Wanneer 14 februari daarentegen in een weekend valt, is dat merkbaar aan de verkoop. Dan heeft men immers meer alternatieven, zoals bijvoorbeeld een etentje. Nu valt Valentijnsdag pal in de krokusvakantie en ook dat zullen we wellicht merken omdat veel mensen op verlof zijn. Het valt dus nog af te wachten hoe druk het wordt.”
De wekelijkse rustdag van Bloomingtale is woensdag, maar daar maakt Mathias nu uiteraard een uitzondering op en hij schakelt zelfs nog een versnelling hoger. “Voor dagen als deze maak ik steeds standaardboeketten klaar. Die zijn voor lastminute beslissers of mensen die weinig tijd hebben. Normaal wordt ieder boeket custom made samengesteld klant per klant. Ik werk daarbij aan de hand van een aantal parameters, zoals de leeftijd van de persoon voor wie het boeket is en of het boeket in een strak interieur komt te staan of niet. Om tijdswinst te boeken en efficiënt te kunnen werken, staan op topdagen verschillende standaardboeketten klaar. Uiteraard hou ik daarbij wel rekening met geldende trends. Zo zijn veldboeketten met verschillende tinten nu heel populair.”
Arbeidsintensief
Het samenstellen van boeketten en het runnen van een bloemenwinkel is erg arbeidsintensief. “Ik rij twee of drie keer per week naar de groothandel in Kontich”, legt Mathias Nuyts uit. “Daar koop ik de bloemen aan en breng ze meteen mee naar Herentals. In de winkel haal ik de verpakking eraf en ook de meeste bladeren. Ik snij de stengels stuk voor stuk schuin aan, geef de bloemen voeding en daarna gaan ze in de koeling. Die verzorging is nodig, want in de wintermaanden komen de bloemen meestal uit Ecuador, Ethiopië, Kenia en Israël. Uiteraard moeten ook alle planten in de zaak dagelijks verzorgd worden.”
Ook in de bloemen- en plantensector zijn de prijzen de afgelopen jaren gestegen. “Vooral bij de grote planten is dat heel erg merkbaar. Tijdens de pandemie moest iedereen verplicht thuisblijven en werden bijna alle woningen opgesmukt met planten. Omdat je een grote plant niet van de ene dag op de andere kan kweken, is er sinds corona een tekort ontstaan en zijn kamerplanten echt wel duurder geworden. Bij bloemen is de prijsstijging minder opvallend, al speelt hier vooral het systeem van vraag en aanbod. Zo merk ik bijvoorbeeld dat bloemen de week voor Valentijnsdag duurder zijn op de veiling.”
Lelies zonder stuifmeel
Ook bloemen zijn uiteraard trendgevoelig. “Er worden constant nieuwe of verbeterde versies gekweekt”, weet Mathias Nuyts. “Zo wordt er vooral veel geëxperimenteerd met kleuren. Bloemen hebben nu vaak ook verschillende tinten in één en dezelfde bloem, bijvoorbeeld een gekleurde rand. Daarnaast wordt er vooral veel onderzoek verricht naar de houdbaarheid van bloemen. Zo worden als het ware sterkere rassen gekweekt. En er wordt ook ingespeeld op bijvoorbeeld allergieën. Er bestaan nu lelies zonder stuifmeel. Helaas gaan al die ‘verbeteringen’ vaak wel ten koste van de geur.”
Gouden tips
Voor wie op Valentijnsdag een boeket krijgt, heeft Mathias Nuyts vijf gouden tips om bloemen langer goed te houden:
- Haal de bloemen meteen uit de verpakking en zet ze dadelijk in een vaas.
- Gebruik alleen een schone, zuivere vaas. Omdat dit heel belangrijk is, kan je de vaas best vooraf goed spoelen met enkele druppels bleekwater.
- Snij de stelen goed schuin af met een mes en zeker niet met een schaar. Daarmee plet je de stelen. Met een mes krijg je een mooier snijvlak en hoe groter het oppervlak is, hoe meer water de bloem kan opnemen.
- Geef de bloemen om de drie dagen volledig vers water.
- Plaats bloemen nooit aan een raam, in de tocht of bij fruit.