RAVELS – Het voorbije weekend kwamen landbouwers uit de regio, maar ook van ver daarbuiten samen tijdens de derde editie van de Agridagen op de voormalige NAVO-legerbasis van Weelde (Ravels). Meer dan 20.000 bezoekers bezochten de 223 standen in vier hallen. Dit jaar is vooral ingezet op meer dieren, onder meer met de uitreiking van de Bioveiligheid Award 2020.
Het is intussen 5 jaar geleden dat de organisatoren van de Agridagen een overeenkomst sloten met het gemeentebestuur van Ravels om drie edities van de landbouwbeurs te organiseren en dan te evalueren. Nu het moment van de evaluatie daar is, kunnen de betrokkenen spreken van een succesvolle startperiode. “Na de derde editie, zijn we meer dan ooit overtuigd om verder te gaan. vertelt eventmanager Gunther De Mey in Gazet van Antwerpen. “Binnenkort zitten we met de gemeente samen om de plannen te bespreken. Zowel het aantal bezoekers als het aantal exposanten bleef editie na editie groeien. Dit jaar was een overrompeling.”
Vlotte gemeenschap
De Agridagen staan in het teken van de pluimvee-, varkens- en rundveehouderij, en mechanisatie.” Dat de landbouwsector volop leeft, is op de Agridagen duidelijk te merken. “Het is een gezellige en vlotte gemeenschap. Hoewel we ons echt focussen op de Kempen, zien we toch ook dat er mensen uit West- en Oost-Vlaanderen naar Weelde afzakken. Dat toont dat het een succesverhaal is.”
Dit jaar zette de organisatie vooral in op meer levende dieren. Tijdens de beurs zijn ook de Bioveligheid Awards 2020 uitgereikt van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Met deze Award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts werk te maken van een steeds betere bioveiligheid in hun bedrijven. Uit de 39 inschrijvingen kwamen na een juryronde en een publieksronde deze winnaars uit de bus, waaronder eentje uit de Kempen:
Categorie melkvee:
- Jo De Clercq en Stefanie De Roo, Poesele-Nevele, werden bekroond als beste kandidaat in de categorie melkvee. Zij winnen een geldprijs van 3.750 euro.
- Luc Criel uit Sleidinge ging naar huis met de tweede prijs, goed voor 500 euro.
- De familie Guns van de Korenblokhoeve in Tielen eindigde op de derde plaats. Zij kregen een cheque van 250 euro.
Categorie vleesvee:
- In deze categorie nam de familie Leyssens van Hof Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem de hoofdprijs van 3.750 euro in ontvangst.
- Geert Vindevogel en Ann Sophie Desmet van Hof Van Ename, Bossuit, wonnen de tweede prijs ter waarde van 500 euro.
- Jean-Paul Van Kerckvoorde van hoeve Boterhoek uit Lievegem werd derde en nam een cheque van 250 euro mee naar huis.
Voorbeeldfunctie
“Wij vinden het fantastisch dat steeds meer rundveehouders beseffen dat bioveiligheid en gezonde dieren samen gaan”, zegt Marcel Heylen, voorzitter van de raad van bestuur van DGZ. “We hopen dat deze bewustwording ook na deze wedstrijd blijft doorzinderen.”
Evelyne De Graef, manager van de unit Gezondheidszorg bij DGZ, vult aan: “Op het gebied van bioveiligheid vervullen de winnaars van de Award een voortrekkersrol. Als geen ander beseffen ze dat, als ze investeren in bioveiligheid, niet alleen hun dieren gezonder zijn, maar ook hun bedrijf. Zo zijn ze een voorbeeld voor de hele rundveehouderij.”