Biobeurs Mooi voor morgen in Geel FOTO AROMA

Biokledingzaak pakt opnieuw uit met beurs voor duurzame producten

Nancy De Poorter van biokledingzaak Meer dan mooi in Geel-Zammel organiseerde vorig jaar voor het eerst een biobeurs met vijftig standhouders met duurzame producten. Het werd een onverwacht succes met achthonderd bezoekers, zodat een tweede editie niet kan uitblijven. Die volgt op 23 februari. "Zulke beurzen hadden we nog niet in eigen streek."

Nancy De Poorter voegde zowat vijftien jaar geleden aan haar webshop in fairtrade cadeauartikelen Meer dan mooi ook een fysieke winkel in Geel-Zammel toe. Maar op vraag van haar klanten ging ze zich al snel toeleggen op biologische en duurzaam gemaakte kleding. Daarmee vocht ze tegen het geitenwollensokkenimago van fairtrade, bio- en vegan kleding.

Om haar vrij unieke aanbod nog meer in de kijker te zetten, neemt de onderneemster al jaren actief deel aan beurzen en evenementen in het hele land. Alleen miste ze een dergelijk initiatief in haar eigen regio.

“Veel van de beurzen waaraan ik deelneem, zijn vegan of fairtrade gericht”, verduidelijkt Nancy De Poorter. “Omdat een dergelijk gebeuren in eigen streek ontbrak, besloot ik vorig jaar om zelf een duurzaam evenement te organiseren.”

Nancy De Poorter biokledingzaak Meer dan mooi
Initiatiefneemster Nancy De Poorter. FOTO AROMA

‘Mooi voor morgen’ is een beurs waarbij duurzaamheid in alle aspecten aanwezig is. Het aanbod is biologisch, korte keten, plantaardig, zero waste, fairtrade of een combinatie daarvan. “De eerste editie was met vijftig standhouders en achthonderd bezoekers werkelijk een schot in de roos. Dat er nu een tweede editie komt, is eigenlijk een logisch gevolg.”

Lat ligt hoog

Mooi voor morgen strijkt zo voor het tweede jaar op rij neer in zaal De Waai naast cultuurcentrum De Werft in Geel. Voor deze editie op 23 februari heeft De Poorter zelfs ruimte gevonden voor zestig standhouders. “De beurs is al maanden volgeboekt”, zegt ze. “Standhouders komen van over het hele land en ook bezoekers komen van ver buiten Geel. Er is dus duidelijk behoefte aan duurzaamheid.”

Nochtans legt ze de lat voor kandidaat-standhouders om deel te nemen behoorlijk hoog, waarbij het duurzaamheidsaspect de doorslag geeft. “Handgemaakt is niet voldoende. Zo moeten sieraden gemaakt zijn van fairtrade of gerecycleerd materiaal. Maar ik maak ook geen onderscheid tussen biologisch, fairtrade of vegan, zoals veel andere beurzen. Zij kunnen perfect naast elkaar bestaan, ten slotte werken ze allemaal aan een betere wereld, zij het vanuit een eigen visie.”