Vorig jaar kon Gageleer cvba-so voor de eerste maal Gageleer-bier voorstellen dat werd gebrouwen met biologische gerstemout afkomstig van een Kempische landbouwer, Joris Willems uit Poederlee. In 2013 oogstte een tweede bioboer brouwgerst voor de Gageleer: Marc Naets uit Voortkapel-Westerlo. Samen zorgen zij ervoor dat de cvba-so Gageleer uit Oud-Turnhout het streekeigen karakter van haar bieren Gageleer en BUFO steviger kan onderstrepen.
Beide bioboeren hebben samen 32 ton brouwgerst geoogst. Daarmee kon flink wat Gageleer en BUFO gebrouwen worden. Hiermee wordt opnieuw een unicum neergezet in de Belgische bierwereld: bier dat traceerbaar is van de graankorrel op de akker tot het sublieme genot in het glas.
Door het gebruik van lokale gerst wil Gageleer cvba-so een kleine bijdrage leveren ter ondersteuning van de lokale economie – brouwgerst is nl. een hoogwaardiger product dan voedergerst – en tevens allerlei ecologische aspecten bevorderen. Doordat er nu twee boeren gerst hebben verbouwd, heeft Gageleer ook meer zekerheid om bier met Kempische gerst te laten brouwen, voor het geval een van beide boeren zou af te rekenen krijgen met een misoogst.
Opfrisbeurt voor Gageleer-etiket
Het Gageleer-etiket heeft trouwens na meer dan 10 jaar een opfrissingsbeurt gekregen. Gageleer cvba-so heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het etiket aan te passen aan de zogenaamde FIC- regulering van de EU. Die houdt in dat alle fabrikanten van levensmiddelen in Europa vanaf 13 december 2014 hun verpakkingsinformatie en productfoto’s op het internet up-to-date moeten houden. Concreet betreft dit dat de volledige etiketinformatie, met naast de naam ook de allergenen, nutritionele data, ingrediënten, etc. door de consument digitaal vanop afstand kunnen geraadpleegd worden. Gageleer is hiermee bij de eersten die in orde zijn met de FIC-regulering die eind dit jaar van kracht wordt.