LEES OOK. Restauranthouder getuigt over torenhoge energieprijzen
“Er is lichte tot grote paniek in onze sector”, zegt Paul Snoeys. “Het probleem van onze sector is dat we de hoge energiekosten niet zomaar kunnen doorrekenen aan onze klanten. Als we de prijzen blijven verhogen, riskeren de mensen naar goedkopere eetgelegenheden te gaan, bijvoorbeeld fastfoodketens.”
“Bovendien stijgt de energiefactuur van de consumenten ook. Daardoor zouden ze in de komende maanden meer thuis kunnen blijven, zeker nu het weer slechter wordt.”
Minder uren open
Gaat de crisis leiden tot meer sluitingen in de horeca? “Ik overweeg alleszins om dit najaar geen lunchmenu’s meer aan te bieden, omdat de kosten te hoog worden”, zegt Snoeys. “Ovens laten draaien, het licht laten branden: het kost allemaal veel geld.”
“Ik zal wellicht minder uren opendoen en ik hoor van veel collega’s dat zij dat ook overwegen. Volgende week zitten we samen met de politiek om over steunmaatregelen te spreken.”