Bezoekers van Bobbejaanland betaalden gedurende drie weekends in september van dit jaar 20 eurocent meer voor drankflesjes en blikjes. Ze konden dat statiegeld digitaal terugkrijgen door een app te installeren op hun smartphone en de QR-codes te scannen op de drankverpakkingen en de vuilnisbakken.
Het systeem met digitaal statiegeld werd eerder dit jaar al uitgetest in eerder gesloten omgevingen van het KBC-hoofdkantoor in Leuven en bij Corda Campus in Hasselt. De tweede reeks van proefprojecten, eerst in Bobbejaanland en wat later ook bij Center Parcs in De Haan en in enkele straten van Wenduine, sprak een breder publiek aan.
Draagvlak
De proefprojecten worden gecoördineerd door de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM. Uit de eerste resultaten van de recente proefprojecten blijkt dat er een draagvlak is voor het systeem. “Gemiddeld heeft een goede 60% van de gebruikers de deelname aan het systeem als positief of eerder positief ervaren”, zegt Jan Verheyen, woordvoerder bij OVAM. “Het digitale systeem heeft operationeel gezien zijn robuustheid bewezen. In beide locaties zijn quasi geen fouten vastgesteld. Meer dan 99% van de codes is zonder probleem gescand bij consumptie. Ook de privacy van de gebruikers kon worden gewaarborgd. Op dit vlak werd geen enkele klacht geregistreerd.”
Volgens OVAM verminderde de hoeveelheid gemeten zwerfvuil tijdens het proefproject in Bobbejaanland ook sterk. Het is uiteindelijk de bedoeling om het zwerfvuil in Vlaanderen te doen dalen en nog meer drankverpakkingen in te zamelen en te recycleren. “Verdere analyse van de beschikbare gegevens is momenteel nog aan de gang om te onderzoeken welke factoren deze impact hebben beïnvloed. Dat kan gaan om het statiegeld op zich als om de flankerende communicatie of de directe ondersteuning van consumenten door medewerkers”, luidt het bij OVAM.
Eindrapport
De afvalstoffenmaatschappij stelt de voorlopige resultaten van de tweede reeks proefprojecten voor digitaal statiegeld donderdag voor aan de klankbordgroep, met daarin vertegenwoordigers van milieu- en consumentenverenigingen, bedrijfsfederaties en vertegenwoordigers van de andere gewesten. Een stuurgroep, onder voorzitterschap van OVAM, neemt opmerkingen vanuit de klankbordgroep mee en formuleert in een eindrapport allerlei conclusies en aanbevelingen over de proefprojecten. Dit rapport belandt, zoals gepland, nog eind van dit jaar op de tafel van de Vlaamse regering. De invoering van een statiegeldsysteem op plastic flesjes en blikjes zou er in 2025 moeten komen.
Bezoekers Bobbejaanland vrij positief over digitaal statiegeld: hoeveelheid zwerfvuil daalt
Ongeveer 60% van de bezoekers van Bobbejaanland in Lichtaart (Kasterlee) heeft het gebruik van digitaal statiegeld als positief ervaren. Het pretpark testte gedurende drie weekends in september dit nieuwe systeem uit. Volgens de afvalstoffenmaatschappij OVAM tonen de resultaten aan dat er een draagvlak is voor het systeem.
20 november, 2023