Nog voor de zomer gaat het verwerkingsbedrijf voor nucleair afval Belgoprocess in Dessel van start met de uitbreiding van een gebouw voor de opslag van radioactief afval. Het bedrijf anticipeert hiermee op een capaciteitstekort omdat de bouw van een definitieve bergingsinstallatie uitloopt.
In afwachting van die definitieve berging op de site van Belgoprocess in Dessel ligt het laag- en middelactief kortlevend afval opgeslagen in loodsen bij het bedrijf. 1 van die opslagplaatsen wordt nu uitgebreid.
“Doordat de procedure voor de nucleaire vergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie meer tijd in beslag neemt dan eerst gedacht, anticiperen we op een mogelijk capaciteitsprobleem”, zegt Marnix Braeckeveldt van moederbedrijf Niras in het aprilnummer van de Niras-Belgoprocess Krant. “We gaan een extra module bouwen tegen een bestaand gebouw, die plaats biedt aan 5.000 vaten met laagactief afval.” Volgens de huidige planning kan de bijkomende ruimte begin 2021 in gebruik worden genomen.
Tweede gebouw
Daarnaast komt er over enkele jaren nog een opslaggebouw op de site in Dessel. Daarin worden afvalvaten opgeslagen waarop in 2013 gelvorming werd ontdekt. “De laatste resultaten wijzen uit dat er ongeveer 5.650 vaten een risico lopen op gelvorming, ongeveer een derde minder dan eerst gedacht”, aldus nog Marnix Braeckeveldt. Intussen onderzoekt Niras verder hoe de aangetaste vaten op lange termijn beheerd kunnen worden. Die komen namelijk niet in aanmerking voor de definitieve oppervlakteberging.