De afbraakwerken starten maandag, acht maanden later dan gepland. De reden voor de vertraging is dat bij het laatste bodemonderzoek PFOS-vervuiling is vastgesteld in de ondergrond. Volgens projectontwikkelaar Luc Thollebeek van Royalton gaat het om minimale overschrijdingen, zeker niet te vergelijken met de grote hoeveelheden giftige stoffen die gevonden zijn rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. “De vervuiling bleek afkomstig van een leeggespoten blusapparaat op het terrein”, zegt hij. “Daarom moesten we eerst nog een mini-sanering van de bodem uitvoeren.”
Naast café Marnuel en taverne De Gouden Arend gaat vanaf maandag ook de achterliggende feestzaal De Wildeman tegen de vlakte. De site was destijds het epicentrum van het uitgaansleven in Arendonk. Vooral in de kermisweekends was het er altijd volle bak. Vele Arendonkenaren leerden er bier drinken, feesten en… vrijen. “Mijn schoonmoeder heeft er haar man leren kennen, zoals veel mensen in Arendonk”, zegt Luc Thollebeek. De naam Residentie Wildeman is daarom een historische knipoog naar de lokale feest- en fuiftempel van weleer.
Frituur Mint en Bistro M
De eerste fase van de sloopwerken zal ongeveer een maand duren. In april lopen ook de huurovereenkomsten met de aanpalende frituur Mint en restaurant Bistro M af. Dan worden ook deze mee afgebroken. Uit het puin verrijzen later vier gebouwen in vier bouwlagen, waarin 41 luxueuze appartementen en penthouses worden ingericht. “Meer dan de helft is al verkocht. Bijna alle kopers zijn inwoners of ex-inwoners van Arendonk, onder wie vooral 65-plussers”, zegt de woordvoerder van Royalton.
De prijzen variëren van 190.000 tot 423.000 euro, exclusief btw. De grote troef van Residentie Wildeman is volgens de projectontwikkelaar haar centrale ligging. “Je woont hier midden in het dorp en toch nog heel rustig, met een prachtig uitzicht op de tuin en de vallei van de Wamp. Ook het wooncomfort is top. Alle woningen worden hoogwaardig afgewerkt en genieten van vloerverwarming en -koeling, gevoed door zonnepanelen en warmtepompen.”
Kapsalon
In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor 71 auto’s. De inrit bevindt zich vooraan op de Vrijheid, vlak naast het oude gemeentehuis. Behalve de 41 woningen worden ook nog vijf ‘commerciële ruimten’ aangeboden: twee vooraan op de Vrijheid en drie achteraan op het binnenplein. “Voor de twee panden op de Vrijheid denken we in de eerste plaats aan horeca”, zegt Thollebeek. “Beter kan je café of restaurant niet gelegen zijn: recht tegenover de kerk, gericht naar het zuiden en met een brede stoep waar je een ruim terras kunt opstellen. Voor de drie commerciële panden binnenin mikken we eerder op handel en diensten. Een ervan is al ingevuld: als kapsalon.“
De bouwwerken zullen normaal anderhalf jaar duren. Het streefdoel is dat de eerste bewoners tegen Kerstmis 2024 hun intrek nemen in hun nieuwe woonst.