IOK-directeur Kris Vreys en schepen van Werk Luc Op de Beeck

Bedrijventerrein Veedijk creëert vijftig jobs per hectare

TURNHOUT - Het regionale bedrijventerrein Veedijk is helemaal uitverkocht. Op deze 44 hectare grote zone worden tweeduizend nieuwe jobs gecreëerd. "Business boomt in Turnhout", zegt schepen van Werk Luc Op de Beeck (CD&V).

“Eigenlijk is die omschrijving nog bescheiden, want we krijgen wekelijks nieuwe aanvragen van bedrijven om zich in Turnhout te vestigen, of er uit te breiden”, voegt Luc Op de Beeck toe.

Die belangstelling is goed nieuws voor de stad, maar de beschikbare bouwgronden worden wel schaars. Het bedrijventerrein Veedijk, dat in 2004 werd afgebakend en door de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen (IOK) ontwikkeld, is vol. De terreinen die nog niet bebouwd zijn, zijn wel toegewezen. In de deelzone van zes hectare langs de E34 komen twee grote bedrijven. Dat is de Turnhoutse koffiebranderij Miko, dat onlangs ook Sas Coffee overnam, en het Limburgse bedrijf I4F, dat innovatieve vloertechnieken en vloerkliksystemen ontwikkelt.

Aldi

IOK en stad Turnhout hebben bij de toewijzing van de terreinen gewaakt over een goede mix van sectoren, en lijkt daarin geslaagd. “We hebben weliswaar al 11 hectare voorbehouden voor Aldi, maar anders zou dit bedrijf naar Wommelgem zijn verhuisd”, zegt IOK-directeur Kris Vreys. “Voor het overige is er een mooi evenwicht tussen logistiek en productie en ook binnen de productiebedrijven hebben we een goede variatie.”

2.000 jobs

Schepen Luc Op de Beeck is vooral blij dat er veel tewerkstelling is gecreëerd, ook voor laaggeschoolde werkzoekenden. “Bij de toewijzing vragen we de bedrijven altijd om een tewerkstellingsprognose”, zegt Kris Vreys. “Op basis daarvan weten we dat er ongeveer 1.400 nieuwe jobs worden gecreëerd. Maar we weten uit ervaring ook dat die ramingen minstens 30% worden onderschat. Daarom durven we vol vertrouwen zeggen dat hier bijna vijftig jobs per hectare zijn gecreëerd, terwijl het streefcijfer aanvankelijk op twintig werknemers per hectare lag.”

 

Niet alleen op het bedrijventerrein Veedijk is er sprake van booming business, ook in de andere Turnhoutse industriezones beweegt er veel. “Veel bedrijven hebben uitbreidingsplannen. We moeten dus creatief omgaan met beschikbare ruimte”, zegt stedelijk consulent Nele Jansens. “We leggen nu al gekoppelde bebouwing op en moedigen bouwen in de hoogte aan. Zopas vroeg een bedrijf ons of het veertig meter hoog mag zijn. Dat is voor ons geen probleem.”

Signifysite

IOK zet in op het wederinkopen van bedrijven die hun activiteiten hebben stopgezet, maar die zijn schaars in Turnhout. “Er is nog de Signifysite, waar we praten met de private ontwikkelaar Jeni”, zegt Op de Beeck. “We willen als stad wel de regie in handen houden. Tegenover Signify heeft IOK 3,2 hectare van de vroegere houtzagerij Martens teruggekocht. We moeten snel een toekomstplan voor het hele gebied, dat dan toch zo’n 18 hectare is, opstellen.”

Werkloosheidsgraad

De vele investeringen hebben ook een gunstig effect op de tewerkstelling in Turnhout. “We verwachten dat de werkloosheid in Turnhout nog dit jaar onder de 10% zakt”, weet Op de Beeck. “Dat is historisch, want nooit eerder was hier zo weinig werkloosheid. Dat leidt wel tot nieuwe uitdagingen. Normaal zijn er in Turnhout in de maand januari rond de 2.800 vacatures. Dit jaar waren er in januari 4.150 vacatures. Alleen al voor operatoren zijn er op dit ogenblik 187 vacatures. We hebben deze week met de HR-managers van zeven grote bedrijven samengezeten om na te gaan hoe we dat kunnen aanpakken. Ook daarin spelen we als stad een rol.”