de-kluis-repo Foto: BDD

Bedrijventerrein De Kluis: “Klanten zijn vaak onder de indruk van onze professionele uitstraling”

Het warmtenet op bedrijventerrein De Kluis in Hoogstraten wordt door werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen voorlopig als een mislukking beschouwd. Maar hoe is het om je op het terrein te vestigen met je bedrijf, en welke ondernemingen zijn er al actief?

Wanneer je vanaf de rotonde met de iconische Reuze Aardbei het bedrijventerrein oprijdt, kom je terecht op De Kluis, een hectare groot terrein. In 2018 werden de infrastructuurwerken afgerond en waren er al een tiental ondernemingen operationeel. Volgens intercommunale IOK, die de uitbreiding van De Kluis mee ontwikkelde, telt het industrieterrein nu zo’n vijftig bedrijven. Er zou op termijn nog ruimte zijn voor drie tot vier bedrijven.

Onlangs nog kaartte werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen aan dat de warmte er wordt opgewekt via een verouderde gasinstallatie, met als gevolg hoge kosten voor de bedrijven die er op aangesloten zijn. “Het beleid faalt, de ondernemer betaalt”, klonk het bij Voka. “Eerdere pogingen onder leiding van Fluvius om via aardwarmte onder de grond en diepe geothermie groene energie op te wekken, bleken technisch niet haalbaar.”

Stef Fockaert, zaakvoerder van J&S Packaging, bevestigt de problemen. “Toen wij hier twee jaar geleden kwamen, besloten we meteen tweeduizend zonnepanelen te plaatsen. Dat was een investering, maar het bespaarde ons een boete van 45.000 euro.”

IOK erkent het probleem. “Netbeheerder Fluvius werkt aan een duurzame oplossing in plaats van een gasgestookte installatie”, legt Dimitri Deiteren van IOK uit. “Die is nog niet gevonden. Dit najaar komt een nieuwe aanbesteding die hopelijk volgend jaar resultaat oplevert.”

Stef Fockaert geeft toe dat de situatie verre van ideaal was, maar benadrukt dat hij verder tevreden is met de locatie op het bedrijventerrein. “Je hebt hier een prachtig uitzicht zoals je ziet”, zegt hij met een brede glimlach. “Wij zaten eerst in een pand van 45 jaar oud op de Industrieweg. Dat werd te klein en ik was nog op tijd om hier een plaats te bemachtigen.”

Bij J&S Packaging werken momenteel zo’n 30 mensen, en het terrein biedt voldoende ruimte voor de toekomst. Fockaert merkt op dat de bedrijven op De Kluis groeperen op basis van grootte. “Kleinere KMO’s, met percelen van rond de 4.000 vierkante meter, vind je bijvoorbeeld in de Kleistraat. Hier is er meer ruimte voor middelgrote en grotere bedrijven.”

Gevarieerd

Op bedrijventerrein De Kluis vind je een gevarieerd aanbod van bedrijven: van tuinbouw en bouwondernemingen tot een autosalon en specialist in beton op maatwerk. “Hier is echt een grote diversiteit aan bedrijven”, vertelt Tom Hermans, zaakvoerder van Interieurbeton Tom Hermans. “Wij zijn dagelijks met een tiental mensen aan het werk en zijn daarmee een van de kleinere bedrijven, ook qua oppervlakte.” Tom Hermans is sinds drie jaar gevestigd op De Kluis, nadat hij eerder actief was in Meer.

“Wij betalen een vaste bijdrage voor het onderhoud. Hier wordt om de zoveel tijd alles eens gemaaid bijvoorbeeld”

Tom Hermans, Interieurbeton Tom Hermans

Net als veel ondernemers op De Kluis heeft ook Tom geïnvesteerd in zonnepanelen en batterijen wegens de problemen met het warmtenet. “Dat is een bijkomende investering waar ik niet op gerekend had, maar het geeft wel gemoedsrust dat je die investering kan terugverdienen.”

“Hoewel dat een gevoelig punt blijft, ben ik verder zeer tevreden met onze locatie hier. Wij betalen een vaste bijdrage voor het onderhoud. Hier wordt om de zoveel tijd alles eens gemaaid bijvoorbeeld. Klanten zijn vaak onder de indruk van de professionele uitstraling. Als je een mooi bedrijf hebt op een vuil industrieterrein, spreekt dat niet aan natuurlijk. Hier zijn vooral kleinschalige bedrijven gevestigd, die rechtstreeks contact hebben met klanten, vaak in showrooms.”

Met die professionele uitstraling is overbuurvrouw Joke Grielans het eens. Samen met haar partner runt ze Leenaerts Agro Techniek. “Wij zitten volledig in de landbouwsector en verkopen melkinstallaties, melkrobots, melkkoelingen… eigenlijk alles voor de melkhouderij”, legt Joke uit.

Het bedrijf verhuisde in 2021 naar De Kluis nadat ze uit hun vorige loods waren gegroeid. “We kwamen van een thuissituatie, dus dit is een enorme stap vooruit. Klanten kunnen ons hier veel makkelijker vinden en we ontvangen hen in een professionele omgeving”, aldus Joke. Het bedrijf heeft zelfs de optie om het pand op De Kluis nog uit te breiden.”

“Ook wij moesten zonnepanelen installeren om aan de EPB-regels te voldoen. Het is jammer dat we nog steeds afhankelijk zijn van gas, terwijl dit eigenlijk een duurzaam project had moeten zijn”

Joke Grielans van Leenaerts Agro Techniek

Hoewel Joke erg tevreden is, wijst ze op een paar nadelen van het bedrijventerrein. “Bij hevige regenval hebben wij en andere bedrijven last van wateroverlast”, vertelt ze. “En dan is er natuurlijk nog het probleem met het warmtenet. Ook wij moesten zonnepanelen installeren om aan de EPB-regels te voldoen. Het is jammer dat we nog steeds afhankelijk zijn van gas, terwijl dit eigenlijk een duurzaam project had moeten zijn.”

Toch wegen deze nadelen voor Joke niet op tegen de vele voordelen van de locatie. “Dit is voor mij een thuismatch”, besluit ze. “We zitten hier perfect in de regio van het landelijke Hoogstraten en omgeving.”

Extra bushalte

De meeste bedrijfsleiders die we spreken, trokken naar De Kluis omdat ze meer ruimte nodig hadden. Zo ook Willem De Gruyter die met zijn Dego Algemene Bouwwerken als een van de eersten naar de straat Putten op De Kluis trok.

Met inmiddels vijftig werknemers was zijn vorige locatie in Wortel, bij zijn ouderlijk huis, te klein geworden. “In mei zaten we hier vier jaar, we waren een van de eersten hier”, zegt Willem. “We hadden ons tien tot twaalf jaar geleden al ingeschreven bij de stad. Ik mocht zelf de locatie kiezen: de straatbreedte, de oriëntatie en het aantal vierkante meters. Dat was een voordeel.”

Willem besloot destijds om zijn bedrijf niet aan te sluiten op het warmtenet, en daar is hij nog steeds blij mee. “We zijn volledig zelfvoorzienend, en als ik hoor over de problemen die andere bedrijven hebben gehad, ben ik blij met die keuze. Omdat ik de locatie kon kiezen, had ik ook de vrijheid om het warmtenet te vermijden.”

Als een van de langst gevestigde bedrijven op De Kluis, is Willem tevreden met de locatie. “Er is wel veel werfverkeer door de bouw van nieuwe bedrijven, dus de wegen zijn vaak vuil. Maar daar heb ik alle begrip voor, want als bouwbedrijf maken we soms zelf ook de wegen vuil. (lacht) Verder is het hier goed. Het is professioneel en we liggen vlak bij de snelweg, wat heel handig is.”

De ligging van De Kluis is een groot voordeel, zowel voor de bedrijven als voor hun klanten en leveranciers. Toch merkt Sven Van Gucht, CEO van Pit&Pit, een webshop voor gezonde en natuurlijke voeding, op dat er ruimte is voor verbetering.

“Een bushalte in de buurt zou handig zijn”, zegt Sven. “De nabijheid van de snelweg is geweldig voor leveringen, maar we hebben ook werknemers die uit Turnhout komen met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op een flinke wandelafstand, en als ze de trein nemen, moeten ze eerst van Brecht hier zien te geraken.”