Wie op zoek is naar een kandidaat voor een vacature rekent best zo’n 59 dagen om de geschikte persoon te vinden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van meer dan 32.000 vacatures en 465 verschillende beroepen in de provincie Antwerpen. De analyse gebeurde door Voka Mechelen-Kempen op basis van data van VDAB. Opvallend is het grote verschil tussen de beroepen. Het vinden van een bakkershulp duurt 209 dagen, een bewakingsagent 32 dagen en op een bedrijfsanalist is het meer dan drie jaar wachten.
“Een bedrijf in de provincie Antwerpen moet ongeveer 59 dagen rekenen voor er een ‘match’ wordt gevonden. Dat is eigenlijk de mediaan. Dat wil zeggen dat meer dan de helft van de vacatures in die periode bij ons succesvol wordt afgehandeld”, zeggen Bieke Vandervoort en Els Van Geel, die de arbeidsmarkt monitoren voor VDAB.
Tijdig rekruteren
“We maken deze cijfers bekend om bedrijven meer inzicht te geven in de gemiddelde doorlooptijd voor een vacature. Zo kunnen ze tijdig beginnen met rekruteren”, zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. “Sommige kandidaten, zoals diamantbewerker of geluidstechnicus, zijn relatief snel gevonden. Maar volgens de VDAB-cijfers moet je voor een ICT-specialist in een bedrijf rekenen op een zoektocht van drie jaar. De langstlopende vacature was trouwens voor een juridisch medewerker: 2.108 dagen of 5 jaar en 9 maanden. Die vacature is uiteindelijk offline gehaald. Zonder succes.”
De bovenvermelde mediaancijfers gaan over de vacatures die ‘succesvol’ zijn afgerond, wanneer er dus een ‘match’ is gevonden. Uit de analyse blijkt dat in heel wat gevallen er geen ‘match’ is: 14.732 van de 32.271 vacatures zijn vroegtijdig stopgezet. Dat is 45 procent.
Activering
“Dat is een heel hoog aantal. We kijken natuurlijk kritisch naar deze cijfers en dit vraagt verder onderzoek, ook over de werking van VDAB”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Dit jaar moeten we ook echt stappen zetten op het vlak van activering, met een focus op mensen die (nog) niet actief op zoek zijn naar werk. Hier wordt zeker naar de VDAB gekeken. Uit onderzoek van het Steunpunt Werk blijkt dat we in de provincie Antwerpen het grootste arbeidspotentieel hebben van Vlaanderen. Volgens de studie gaat het om 80.000 mensen die we met de juiste begeleiding en maatregelen alsnog aan het werk kunnen krijgen. Ook een nieuwe federale arbeidsdeal is noodzakelijk.”