Baanbrekende innovatie laat elektronica in radioactieve omgeving werken

Oprichters Jens Verbeeck en Ying Cao.
Oprichters Jens Verbeeck en Ying Cao.

In het Technologiehuis in Mol is vandaag het bedrijfje Magics Instruments voorgesteld. Het heeft een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee elektronische apparaten onder een uitzonderlijke sterke straling toch kunnen blijven werken. Magics Instruments werd opgericht door Jens Verbeeck en Ying Cao als spin-off van KU Leuven en het SCK in Mol.

De blootstelling aan straling vermindert de levensduur en betrouwbaarheid van elektronica. Magics Instruments ontwikkelt chips die heel goed bestand zijn tegen radioactieve stralingen en andere elektromagnetische stralingen. De chips blijven in hoge stralingsomgevingen tot duizend keer langer en betrouwbaar functioneren. De technologie van Magics Instruments biedt mogelijkheden voor het gebruik van elektronica bij interventies tijdens nucleaire ongevallen, inspectie en ontmanteling van kerncentrales, berging van radioactief afval, ruimtevaartmissies en nieuwe nucleaire ontwikkelingen zoals kernfusie of de MYRRHA-onderzoeksreactor.

Ontbrekende schakel
“Magics Instruments is de ontbrekende schakel tussen de halfgeleiderindustrie en de nucleaire industrie”, zegt mede-oprichter en CEO Jens Verbeeck. “Onze technologie heeft zich al meermaals bewezen bij opdrachten van nucleaire bedrijven en zet de deur open voor een hele waaier aan elektronische toepassingen in nucleaire omgevingen. Met onze chips kunnen robots en inspectietools in kerncentrales worden ingezet om handelingen uit te voeren die voor mensen levensgevaarlijk zijn. Ook bij kernrampen zoals in Fukushima biedt onze technologie een enorme meerwaarde.”

De oprichters, het SCK•CEN, KU Leuven en het Gemma Frisius Fonds investeerden 350.000 euro in Magics Instruments nv. Het bedrijf telt vandaag twee medewerkers. In 2020 mikt Magics Instruments op een team van 10 medewerkers met een omzet van 3 miljoen euro.