Café Den Leeuw op de hoek van de Markt en de Geelsebaan in Kasterlee is een uniek dorpsgezicht en komt na de vernieuwing van de Markt nog meer tot zijn recht. Na twee jaar leegstand is Georgy Richard de nieuwe uitbater van een van de meest authentieke horecazaken in de Kempen. De man met bijna dertig jaar aan horeca-ervaring in Mol (onder meer in Rex en De Mèt) bereikte met brouwerij Keersmaekers (Corsendonk) een overeenkomst om het pand nieuw leven in te blazen. Georgy Richard, opgegroeid in Kasterlee, woont zelf in de buurt en verhuist binnenkort met zijn vrouw naar de opgeknapte woonst boven het café. Het koppel heeft daarmee als mooi extraatje een schitterend uitzicht over de markt van Kasterlee.
Koperen tapkranen
Ook de klanten kunnen vanaf dinsdag 20 december opnieuw een pintje drinken in Den Leeuw. Zaterdagavond is er eerst nog de feestelijke heropening van Den Leeuw in aanwezigheid van genodigden als burgemeester Ward Kennes (CD&V) en brouwer Jef Keersmaekers.
“Telkens ik voorbij het café reed, vond ik het spijtig dat het pand leegstond. Eerder dit jaar startte ik gesprekken met de brouwerij om het café uit te baten en in september bereikten we een overeenkomst”, legt Georgy Richard uit. “We hebben de voorbije weken hard gewerkt om het café binnen helemaal op te knappen. We gaven de muren een nieuw likje verf en we installeerden nieuwe verwarming en gordijnkasten. Achteraan het café hebben we een koelcel geplaatst. De ziel van het café is wel behouden. De toog is behouden gebleven, maar binnenkort komt er nog een installatie met koperen tapkranen. Ik heb nieuwe overkappingen voor de ramen aan de buitenkant besteld, een beetje in de stijl van Parijs. Het kleine zaaltje richten we in als een soort loungeruimte met enkele zetels. Buiten is er ook plaats om een terras te installeren.”
Wafels van Mariette
Den Leeuw zelf werd gebouwd in 1700 en deed vroeger nog dienst als depot van de tram. De nieuwe uitbater heeft de naam van het monument in Kasterlee behouden, maar heeft de letters tegen de gevel een gouden kleurtje gegeven. “Ik ga zelf achter de toog staan en wil het concept van een goed dorpscafé behouden. Je kunt hier terecht voor een goed pintje van het vat of voor een degelijke koffie”, vertelt Georgy Richard. “Het is ook de bedoeling om spek met eieren, zwarte pensen met appelmoes, croques uit het vuistje en wafels van Mariette te serveren. Het recept is afkomstig van Mariette, de moeder van mijn beste vriend.”