Schrijver Geert De Kockere uit Gierle haalt in een uitgebreide post op zijn Facebookpagina fel uit naar de boekhandel. Hij vindt de marge van 40% en soms meer, samen met het recht op retour, een grondige verstoring van de relatie schrijver-uitgever-boekhandelaar. Hij waarschuwt hen binnenkort overbodig te worden door de verdere digitalisering.
Geert De Kockere: “Uitgever en boekhandelaar waren lang geleden noodzakelijk omdat de afstand tussen de auteur en de lezer aanvankelijk te groot was. Zo ontstond het vak van uitgever en boekhandelaar. De uitgeverij zorgde voor de kennis en de centen om van een manuscript een boek te drukken en de boekhandelaar zorgde ervoor dat dit boek daarna bereikbaar werd voor de lezers.”
Misplaatste pretentie
“In het begin liep die relatie uitgever-boekhandelaar prima. Maar met de jaren en vooral tijdens de laatste decennia geraakte ze grondig verstoord. Om diverse redenen. Er werden steeds meer boeken gedrukt, waardoor de oplages per titel verminderden en dus ook de opbrengst voor de uitgever. Bovendien kreeg de boekhandel een vorm van misplaatste pretentie en eiste steeds meer korting van de uitgever. De uitgever was steeds vaker misnoegd over de boekhandelaar en vice versa.”
“Met de komst van het internet kwam die relatie nog meer onder druk te staan. Want ineens kon de uitgever nu over een eigen verspreidingskanaal beschikken en online zijn boeken rechtstreeks aan de man brengen. De 40% korting was ineens pure winst en omzetverhoging! Gevolg: een steeds zuurdere boekhandelaar die steeds meer eiste van de uitgever als hij toch nog boeken in de winkel wilde. De liefde was over.”
De Kockere ziet de toekomst als een directe relatie tussen schrijver en lezer. “En de uitgever en de boekhandelaar dan? Tja… Zij waren — als we het even rauwweg tot zijn essentie herleiden — eigenlijk alleen maar een tussenoplossing, een tijdelijke noodzaak, in afwachting van de computer en het internet.”