De vestiging van Astra Sweets in Turnhout wordt uitgebreid. De groep heeft een eigen vestiging in het Nederlandse Breda maar die zou binnen afzienbare tijd gesloten worden. De productie zou dan overgeheveld worden naar Turnhout.
Turnhout kan zijn productiecapaciteit daardoor verder verhogen tot 27.000 ton per jaar. De Nederlandse werknemers krijgen in eerste instantie een job aangeboden in Turnhout. Er zouden 110 vacatures zijn. De open plaatsen die niet ingenomen worden door de Nederlandse collega’s kunnen dan vrijgegeven worden aan de Belgische markt.
Met de erkenning van zijn “zure hosties” tot Belgisch streekproduct heeft Astra Sweets eerder een goede beurt gemaakt. “Dit is een zoveelste bekroning van onze volgehouden inspanningen”, zegt financieel directeur Ronald Luyckx.
De zure hosties van Astra Sweets worden gemaakt op basis van twee gecombineerde technieken. Het gaat enerzijds om farmaceutische cachetten die destijds gevuld werden met poeders en de zuurzoete poeders die vroeger verkocht werden in zakjes. Het Vlaams Centrum vor Agro- en Visserijmarketing erkende de hosties onlangs als streekproduct.
Astra Sweets is destijds als ondeneming gegroeid uit de producent van peperkoek, Van Deun. Na de overname door de West-Vlaamse familie Vanherpe is Astra Sweets helemaal geïnegreerd in een grote voedingsgroep waar ook La Lorraine en Panos deel van uitmaken. Astra Sweets exploiteerde tot voor kort twee Nederlandse snoepfabrieken in Harlingen en Breda. “Wij draaien voor 70% op zogenaamd gietsnoep”, zegt Luyckx nog. “Met onze beertjes en onze pepermuntjes zijn we actief in verscheidene Europese landen. De zure hosties en onze spekken tekenen voor de overige 30% van onze omzet van pakweg 85 miljoen euro.”
Astra Sweets stelt 400 mensen tewerk. Daarvan zo’n 180 in Turnhout.