Er leefde al langer ongenoegen onder de medewerkers van Griffith Foods, een producent van onder meer kruidenmengsels en smaakstoffen die door andere voedingsbedrijven worden gebruikt bij de bereiding van hun producten. De druppel die de emmer deed overlopen was het ontslag op staande voet van een oudere medewerker met flink wat dienstjaren op de teller. Die zou medicatie tot zich hebben genomen op een moment dat dit niet was toelaten. “Maar er is nog meer”, klinkt het aan de poort.
“De werkdruk is toegenomen omdat de pauzes anders worden georganiseerd en de productie ondertussen doorloopt. Er is ook ongenoegen over de positie van de tikklokken. Vroeger hingen die vooraan, maar die zouden nu verplaatst worden naar de deur van de productie. “Dat wil zeggen dat de tijd die je nodig hebt om van de productie naar het pauzelokaal te gaan nu van de pauzetijd afgaat. Vroeger behoorde die tot de werktijd. Als het druk is aan de koffieautomaat blijft er haast geen tijd over. Het is de som van soortgelijke dingen die voor een slechte sfeer zorgen.”
Rond de tafel
Bij Griffith Foods werken zo’n 115 arbeiders en 120 bedienden. In een eerste overleg hebben de bonden er maandagochtend op aangedrongen dat de ontslagen medewerker opnieuw in dienst zou genomen worden. Maandagmiddag zijn alle partijen weer rond de tafel gaan zitten. “Het resultaat is dat de ontslagen medewerker niet opnieuw in dienst wordt genomen, maar het ontslag om dringende redenen wordt omgezet in een gewoon ontslag met naleving van de wettelijke opzegvergoedingen”, weet Jeffrey Goossens. “Over wat er precies gebeurd is, blijft wel wat onduidelijkheid bestaan.”
De tikklokken zullen op hun vertrouwde plaats blijven hangen. Aan dat systeem wijzigt dus niets. “De directie houdt wel vast aan het principe dat de productie blijft lopen en dat de medewerkers afwisselend pauze hebben. Er zal per ploeg wel een extra medewerker ingezet worden om ervoor te zorgen dat er aan de lijn steeds een minimumbezetting wordt gegarandeerd. Zo neemt de werkdruk een beetje af.”
Ziek
Op de werkvloer van Griffith leefde ook nogal wat ongenoegen over het gegeven dat een medewerker die wegens ziekte een poos afwezig was geweest na zijn terugkeer bij de operationeel directeur werd geroepen. “Dat kwam bij nogal wat mensen intimiderend over. Het woord ‘schrikbewind’ werd in de mond genomen”, weet Goossens.
“Deze babbels zullen voortaan met een positieve opbouwende invalshoek worden overgenomen door de directe teamchef.” Ook rond vacatures en overuren werden nieuwe afspraken gemaakt. Om iedereen over de streep te trekken beloofde de directie ook een consumptiecheque.” Van de directie zelf was maandagavond niemand bereikbaar voor meer uitleg.