Op de Michelinscores is het nog even wachten, maar de Bib Gourmand met “restaurants met een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier” is al wel bekendgemaakt. Voor een plaatsje in die Bib Gourmand moet een restaurant een driegangenmenu serveren onder de 39 euro. Vorig jaar verdwenen drie Kempense zaken uit de lijst: Signatuur in Hoogstraten, dat is verhuisd naar Antwerpen, Au Comptoir in Westerlo, dat in een duurder segment werkt, en Amu in Turnhout. “De mensen van Michelin stonden voor de deur net toen we de zaak verbouwden van restaurant naar wijnbar met kleinere culinaire gerechtjes”, vertelt chef-kok Marjanne Moonen in Gazet van Antwerpen. “Daarvoor stonden we al jarenlang in de Bib Gourmand. Dit jaar konden de mensen van Michelin wel van het nieuwe concept proeven en achteraf waren ze enthousiast.”
Voor De Farmasie in Vosselaar kwam de toevoeging aan de Bib Gourmand wel totaal onverwacht. “Dit is voor ons de eerste keer”, zegt chef-kok Lode Verheyen. “We hebben er niet speciaal naartoe gewerkt, maar het is absoluut plezant om goed nieuws te krijgen in deze voor de horeca donkere tijden.”
Na het verdwijnen van de drie Kempense zaken vorig jaar bleef enkele La Taperia in Herenthout over om de regionale eer te verdedigen. Ook die zaak is er dit jaar weer bij.
Met de Bib Gourmand wil Michelin aantonen dat een avond gezellig tafelen geen dure aangelegenheid hoeft te zijn. “Ondanks het moeilijke jaar hebben de inspecteurs een mooie selectie Bib Gourmands samengesteld,” vertelt Werner Loens, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “We zijn met de nodige empathie tewerk gegaan en hebben rekening gehouden met de uiterst ingewikkelde context. Tot onze tevredenheid merken we dat het doorzettingsvermogen en vooral het talent van de chefs de bovenhand heeft genomen. Ze lieten het kopje niet hangen, integendeel! Ik herhaal het graag: chefs zijn brengers van geluk. En die rol zullen ze in 2021 meer dan ooit vervullen.”
De bekendmaking van de bekende Michelinscores vindt normaal gezien plaats in het najaar, maar is nu al minstens tot begin volgend jaar uitgesteld door de sluiting van restaurants.