Doe het licht niet uit, luidt de boodschap op enkele spandoeken die al enkele maanden aan de poorten van Signify langs de Steenweg op Gierle en de Slachthuislaan in Turnhout prijken. Helaas lijkt dit steeds meer ijdele hoop, want de directie kondigde maandagochtend nogmaals een nieuwe herstructureringsronde aan bij de lampenproducent. De zoveelste. In 2004 waren nog ruim 2.500 personeelsleden aan de slag bij het toenmalige Philips Lighting. Dat staat in schril contrast met het huidige cijfer van 393 werknemers.
Sterk dalende vraag
De lijdensweg voor het personeel van Signify is nog niet gedaan, want tegen eind 2024 moeten opnieuw 174 werknemers, onder wie 152 arbeiders en 22 bedienden en kaderleden, het bedrijf verlaten. Bij Signify produceren ze vooral traditionele straat- en stadionverlichting, een markt die zwaar onder druk staat. “Vanwege de sterk dalende vraag naar conventionele, professionele verlichting heeft Signify de intentie aangekondigd tot een collectief ontslag in Turnhout”, vertelde Thomas Leenders, woordvoerder bij Signify Belgium. “Hiermee geven we gehoor aan de oproep van medewerkers en sociale partners om duidelijkheid te geven over de afbouwende conventionele business. In de loop van 2023 en 2024 zullen 174 banen in Turnhout verdwijnen. Voor de 174 medewerkers zijn de in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst, red.) afgesproken bepalingen, voorwaarden en financiële regelingen van toepassing.”
Volgens de directie van Signify kampt de lampenproducent met een verdere marktdaling, veroorzaakt door het huidige economische klimaat en de geopolitieke situatie die zorgen voor een versnelde overschakeling op energiezuinige ledtechnologie. “2022 was een onstabiel jaar door toenemende inflatie en energiekosten, stijgende kostprijzen, transportkosten en grondstofprijzen”, legt Thomas Leenders uit. “De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft gevolgen voor een hoger tempo van de energietransitie. Deze ontwikkelingen drijven de vraag naar energiezuinige verlichting en een versnelde overgang naar energiebesparende en circulaire technologie op.”
Zware aankondiging
De personeelsleden van alle ploegen binnen Signify kregen het slechte nieuws maandag te horen tijdens enkele bijeenkomsten. De verdere afbouw van het personeelsbestand verloopt in drie fasen, vanaf mei 2023 tot eind 2024. De vakbonden hadden wel verwacht dat er nog ontslagen zouden vallen, maar hoopten toch nog op kleinere aantallen. “We wilden duidelijkheid van de directie, maar dit is jammer genoeg een zwaardere aankondiging dan we hadden gedacht”, legt Serge Seret, secretaris bij de socialistische vakbond BBTK, uit. “We zijn zeker niet te tevreden met het nieuws, maar de mensen die nu nog bij Signify werken, weten waar ze aan toe zijn. We zullen zien of we die aankondiging tot herstructurering nog kunnen bijstellen. Maar we maken ons geen illusies. Signify heeft keuzes gemaakt op lange termijn.”
Capabele mensen
Begin dit jaar werd binnen Signify al een sociaal plan uitgewerkt waardoor er geen acties gepland zijn na dit nieuw onheilsbericht. “We proberen wel zo veel mogelijk mensen te begeleiden naar nieuwe tewerkstelling. En voor de personen die gedwongen worden ontslagen, spreken we een goede regeling af”, zegt Serge Seret. “We bekijken of we werknemers halftijds kunnen laten werken om jobs te redden. Het zijn in ieder geval heel capabele mensen die bij Signify nog aan de slag zijn, weliswaar in moeilijke omstandigheden. Ik stel alleen maar vast dat licht bij Signify in Turnhout meer dan tien jaar geleden al is uitgedaan door te blijven kiezen voor conventionele verlichting.”