Allard-Europe giet zware stukken in duplex roestvrij staal

De Kempense staalgieterij Allard-Europe is er na een researchproject van twee jaar in geslaagd om zware stukken te gieten in duplex roestvrij staal. Roestvrij staal is normaal minder sterk dan gewoon staal en wordt ook aangetast door zout zeewater. Duplex roestvrij staal heeft die nadelen evenwel niet. Allard-Europe kan dit materiaal voortaan in complexe stukken gieten tot meer dan 12 ton. Tot nog toe konden de materiaaleigenschappen van duplex roestvrij staal enkel bereikt worden in dunne lichtere stukken. Naast duplex giet Allard-Europe meer dan 100 verschillende materialen tot 25 ton functioneel gewicht.

Allard-Europe uit Turnhout heeft als staalgieterij al een bijzondere geschiedenis achter de rug. Het bedrijf is er evenwel in geslaagd om alle uitdagingen in de sector te overwinnen. De onderneming is sinds 1996 in handen van het huidige management. Dat heeft het bedrijf met succes georiënteerd naar een heel specifieke nichemarkt. “We werken volgens de bestellingen van onze individuele klanten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jef Dijckmans . “Dat betekent ook dat wij aan maatwerk doen en veelal in kleine series werken.”

Ooit werkten bij Allard-Europe nog wel meer dan 200 mensen. In de herstructureringen van de sector is die tewerkstelling in de jaren 70/80 zwaar afgebouwd maar het Turnhoutse bedrijf stelt onderhand al opnieuw zo’n 100 mensen tewerk. “Wij werken met onze zware gietstukken voor de internationale markt. Zo voor de scheepsbouwsector, de baggerbedrijven, de energiesector, de chemie enz.”

Duplex roestvrij staal was al materiaal al zo’n 15 jaar bekend. “Maar het werd tot nog toe nooit in dergelijke massiviteit aangemaakt”, zegt Jef Dijckmans. “Dit is dus echt wel een wereldprimeur waar wij uiteraard heel trots op zijn. Het is het resultaat van de inspanningen van al onze researchmensen en onze personeelsleden.”

Tot het klantenbestand van de staalgieterij behoren ondernemingen uit de Kempen zowel als multinationals. Het gaat dan om Atlas Copco, Willems Staalbouw, Iemants , DEME, De Nul, Metallo Chimique e.a.

Allard-Europe zal dit jaar normaal een omzet halen van zo’n 15 miljoen euro. “Dit is wat minder dan in 2011. Ook wij voelen de crisis aan den lijve aan. Wanneer onze klanten het moeilijk hebben dragen wij daar onvermijdelijk de gevolgen van. Maar met onze zwaardere stukken in duplex roestvrij staal openen wij ongetwijfeld nieuwe markten.”