Slagerij Vandecruys Geel Foto: Facebook

Al 5 erkende streekproducten bij Kempische slagerij

Slagerij Vandecruys uit Geel heeft twee nieuwe erkenningen beet van streekproducten: de ossenbil en de kipkap. Het label staat voor authenticiteit, vakmanschap en traditie. De recepten worden al decennialang doorgegeven, en er kruipt veel handenarbeid in de vervaardiging van de producten. De slager heeft vestigingen in Geel-Ten Aard, Geel-Larum, Kasterlee en Mol, en heeft ook een bloeiende webshop met verschillende afhaalpunten in de regio.

 

Liesbeth Mertens en Patrick Haesendonckx zijn erg trots om te melden dat de VLAM twee van hun huisbereide producten als streekproduct heeft erkend. “Vanaf nu dragen onze huisbereide ossebil en onze kipkap – net zoals ons gezouten spek en onze bekende zwarte en witte pensen – het label. “De vleesproducten worden volgens traditionele recepten en volledig ambachtelijk gemaakt.”

“Wekelijks maken we 300 kg kipkap, en 150 kg ossenbil. Het duurt zo’n 12 weken tot het product klaar is om in de winkel te leggen.” De zwarte pensen van slagerij Vandecruys zijn al wijd en zijd bekend. Ze worden sinds 1900 op dezelfde manier gemaakt, al vier generaties lang.

“Door corona is de interesse in streekgebonden, artisanale producten toegenomen”, weet Liesbeth op RTV. “Mensen hebben meer tijd gehad om te koken, en om te experimenteren met deze producten. Ook chefs werken vaker met streekproducten. De appreciatie ervoor is toegenomen.”