“We wilden enkel een beurs als dat op een normale manier kon”, zegt Gunther De Mey, eventmanager van het organiserende AgriBevents. “Een van onze hoofddoelen is om een ontmoetingsplaats te zijn voor mensen uit de landbouwsector, zeker na corona. Daarbij is sociaal contact essentieel, daar wilden we niet op toegeven.”
Onzekerheid
De beurs neemt vier hallen in beslag op Weelde-Depot, dat eigendom is van de gemeente Ravels. “Met meer dan tweehonderd actieve landbouwbedrijven zijn we een echte plattelandsgemeente”, aldus burgemeester Walter Luyten (CD&V). “We zijn dan ook erg blij dat we de Agridagen al voor de vierde keer onderdak kunnen bieden. Die stabiliteit, die duidelijkheid, die zekerheid is precies wat we momenteel missen in het beleid. Als lokaal bestuur worden ook wij met die uitdaging geconfronteerd.”
Corona is nog maar net gedaan of daar zijn al weer het stikstofakkoord en de oorlog in Oekraïne die het de boeren moeilijk maken. De Agridagen willen een weerwoord bieden met onder meer een uitgebreid randprogramma. Zo staan er seminaries over rundveehouderij, pluimveehouderij en varkenshouderij op de planning. Zaterdag wordt eenmalig de Vlaamse melkveeprijskamp met een internationale jury gehouden, zondag zijn er wedstrijden met miniatuurpaardjes en Belgische witblauwrunderen.
Tevreden met 20.000
De voorbije edities steeg telkens zowel het aantal exposanten als het aantal bezoekers. Ook dit jaar meldden al meer dan tweehonderd bedrijven zich aan om hun waren tijdens de Agridagen aan de man te brengen. Twee jaar geleden waren er nog meer dan twintigduizend aanwezigen. “Als we dat nu ook halen, gaan we heel tevreden zijn”, zegt Georges Van Keerberghen, voor wie het de laatste editie wordt als voorzitter. “We zijn niet blind voor de realiteit, maar willen toch proberen om een positieve sfeer te creëren.”