HERENTALS – De horecagroep Agora Culinair opent zijn drie voedingswinkels langer en biedt voorrang aan artsen en verplegend personeel. Een van die winkels bevindt zich in Herentals.
“We willen die mensen op die manier ons respect tonen en hen helpen waar wij kunnen”, zegt eigenaar Mario Vleugels. “Bovendien leveren wij ook kosteloos producten aan een project van kok Jolien Laenen die gratis gaat koken voor het ziekenhuispersoneel.”
Dat de horeca in coronatijden forse klappen krijgt, beseft iedereen. Ook de groothandels delen in de brokken. De bestellingen vallen stil én de verse producten dreigen onbruikbaar te worden. “Maar ik wil geen tijd verliezen aan gejammer”, zegt zaakvoerder Mario Vleugels vastbesloten. “Ik weet ook persoonlijk dat gezondheid belangrijker is dan zakencijfers. Daarom wil ik liever een positieve bijdrage leveren.”
Daarom wordt nu in de drie winkels aangeschoven volgens de nieuwe regels van de overheid. “Maar wie een badge toont van verpleegkundige of arts krijgt voorrang”, zegt Mario Vleugels. “Mensen die levens redden, moeten we allemaal steunen waar het kan. Dit is onze kleine bijdrage. Ik ben er zeker van dat de andere klanten daar graag aan meewerken en wat langer wachten.”
Vervaldatum
Het bedrijf worstelt ook met voorraden die de vervaldatum naderen. “Daarom schenken wij alle nodige voedsel aan Jolien Laenen van De Wingerd Vorselaar die gratis gaat koken voor de medewerkers van het ziekenhuis in Herentals”, zegt Mario Vleugels. “Daarnaast geven we ook gratis product weg in onze winkels aan bezoekers die voor een bepaalde som aankopen. Op die manier hopen we ook alle voedselverspilling tegen te gaan. Onze winkels zijn overigens altijd toegankelijk voor particulieren.”
Agora Culinair heeft winkels in Herentals, Hamont-Achel en Sint-Truiden.