Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat bouwbedrijven gemiddeld voor zes maanden werk in de orderboeken hebben staan. Dat is minder dan een jaar geleden (maart 2022) toen de werkzekerheid nog 6,3 maanden bedroeg, maar wel boven het gemiddelde van 5,7 maanden de voorbije jaren. Haast alle bevraagde bedrijven uit de bouwsector merken dat de moeilijke economische omstandigheden hun winstmarges aantasten. De helft van de bouw- en installatiebedrijven boekte daardoor minder winst in 2022 en ze verwachten dat die ook dit jaar verder zal afnemen.
Dalende rendabiliteit
Volgens Embuild wijten de bouwbedrijven die dalende rendabiliteit vooral aan de sterk gestegen materiaalprijzen en aan de stijging van de loonkosten. “Het is duidelijk dat de combinatie van deze twee factoren onze bouwbedrijven pijn doet, want ze kunnen die prijsdruk niet volledig doorrekenen aan hun klanten”, meldt de bouwfederatie.
Zelf incasseren
“We verwachten voor de bouw in 2023 een afkoeling, maar wellicht geen zware recessie”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. “De bouwactiviteit krijgt dus minder klappen dan de industrie momenteel. Het slechte nieuws is wel dat de bouw- en installatiebedrijven een groot deel van de kostenstijgingen zelf moeten incasseren. Dat weegt op de rendabiliteit van de sector en brengt de noodzakelijke investeringen in het gedrang.”