Actief met Zorg adviseert in zorgprojecten

Marijke BeelTijdens het Feest van de Innovatie ontdekt de bezoeker op het innovatieparcours een 25-tal Vlaamse bedrijven in het ‚huis van de toekomst’. Een deel van het innovatieparcours inspireert je rond de talrijke kansen die de (thuis)zorg van de toekomst biedt aan diverse sectoren.

Made in Kempen stelt vanaf juli elke week een van deze bedrijven en hun visie op innovatie kort voor.  Vandaag: Actief met Zorg uit Dessel.

Actief met Zorg adviseert bij projecten met een accent op zorg. Het team begeleidt doorheen het totale zorgtraject, van concept tot en met opstart en exploitatie van de dienstverlening. De organisatie is een samenwerking van diverse adviesverleners, die aanvullend en resultaatgericht werken. Zij leveren twee soorten diensten: in de eerste plaats advies en consultancy in de zorgomgeving en voor zorgprojecten, projectdesign en projectmanagement en daarnaast bieden zij ook zorg als dienstverlening. Actief met Zorg werkt in hoofdzaak samen met privé-investeerders die iets willen realiseren in de zorg, en in het kader van bestaande zorgprojecten die hun werking verder willen optimaliseren. Actief met Zorg is betrokken bij de Alfons Smet Residenties in Dessel, bij de samenwerking De Maalder (project “De Maalder” in Eindhout en “Ecodroom” in Geel) en bij de innovatieve zorgstudie voor be-Mine in Beringen.

Made in Kempen sprak met Marijke Beel, zaakvoerder.

Wat betekent innovatie voor Actief met Zorg?
Marijke Beel: Innovatie situeert zich op diverse vlakken. Dat kan technologische innovatie zijn, de meest voor de hand liggende. Maar ik werk graag rond innovatieve concepten, zoals bijvoorbeeld de realisatie van Alfons Smet Residenties. Daar werken we met nieuwe technieken in het gebouw. Het personeel werkt er met tablets, het hele gebouw is domotica-gestuurd, de warmtebeheersing gebeurt via KWO enz.  Het concept is innovatief omdat we linken maken in onze werking tussen assistentiewoningen en wzc en kortverblijf. We werken samen met derden op het terrein, en met zelfsturende teams. Bovendien kunnen de bewoners van de assistentiewoningen mee investeren in hun flat.  Al deze combinaties maken het tot een innovatief concept: technologie, werking en het sociale luik.

Hoe past u innovatie toe in uw bedrijf?
Marijke Beel:  Door een combinatie te maken van de kennis van de bedrijfswereld en de wereld van de zorg. Door te lezen, beurzen en studiedagen te volgen en in het buitenland projecten te bezoeken. Kortom, door regelmatig het oerwoud “zorg” te verlaten en op zoek te gaan in andere oerwouden, zodat er rode apen kunnen ontstaan (n.v.d.r.: verwijzing naar Jef Staes en zijn boek „Mijn organisatie is een oerwoud”, waarbij de ‚rode apen’ ontstaan door bruine apen buiten de eigen habitat te laten paren met andere apen/dieren). Deze zaken passen we dan toe in onze projecten.

Wat leveren al die inspanningen op vlak van innovatie concreet op?
Marijke Beel:  Dit is moeilijk meetbaar, maar zonder onze aandacht voor innovatie hadden we het project van Beringen zeker niet binnengehaald. Eén van onze doelstellingen is dat we willen werken aan projecten waar we zelf ook graag zouden willen wonen. Dan moet je inspanningen leveren voor vernieuwende zaken, want anders hou ik het niet vol om daar te gaan wonen.

Welke uitdagingen in de toekomst zie je voor Actief met Zorg?
Marijke Beel:  Als je aantrekkelijke projecten wil neerzetten in de markt, als je zorg betaalbaar wil houden, dan moet je creatief omgaan met je omgeving. Innovatie is dus een must. Op de oude leest werken kan niet meer. Als we Actief met Zorg een toekomst willen geven, moeten we hierin mee denken en creëren.

Waarom neemt Actief met Zorg deel aan het Feest van de Innovatie?
Marijke Beel:  Het project in Dessel was de organisatoren opgevallen. We vinden het een mooi initiatief en vinden dat innovatie in de zorg nodig is. Daarom willen we ons steentje bijdragen en zo ook een beetje extra aandacht krijgen.

Wat kunnen bezoekers bij jullie ontdekken?
Marijke Beel (lacht): Dit wordt een verrassing. Tijdens de zomerperiode gaan we daar even over nadenken, zodat we de bezoekers effectief kunnen verrassen.

Wat verwacht jij ervan?
Marijke Beel:  Veel bezoekers, nieuwe ideeën door de combinatie van standhouders en bezoekers en wie weet een leuk project dat er kan uit volgen.

Het Feest van de Innovatie wordt georganiseerd door de Kempense Innovatieraad (KIR) op 26 september. Het volledige programma en inschrijvingsmogelijkheden voor het Feest van de Innovatie vind je op deze website.