LIESSEL Een aannemer is gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van riolering en wegen op de nieuwe regionale bedrijvenzone Liessel. — © Hans Otten

Aanleg moet nog starten, maar eerste bouwaanvraag voor vijf bedrijfskavels is nu al binnen

Een aannemer is in opdracht van IOK gestart met de aanleg van infrastructuur voor een nieuw regionaal bedrijventerrein op Liessel in Geel. Daar is tegen de E313 een plaats voor vijf loten voor grote bedrijven. Een eerste bouwaanvraag is al binnen.

De bijkomende bedrijvensite ligt in de hoek van de straat Liessel en de E313, in feite in het verlengde van het straatje Vossendaal. Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding van de bedrijvenzones met 34 hectare op die locatie is vijftien jaar geleden al goedgekeurd. Toch duurde het tot vorig jaar vooraleer een concrete vergunning voor de ontwikkeling van de site werd aangevraagd en verkregen. IOK heeft de uitvoering daarvan in opdracht van het stadsbestuur van Geel in handen.

Intussen is een aannemer gestart met de nodige infrastructuurwerken. Concreet legt die na het bouwverlof riolering en wegen aan in het gebied. De nieuwe straat krijgt een T-vorm, waarbij het lange been pal tegenover Vossendaal op Liessel uitkomt, het ene korte been recht naar de brug van Liessel over de E313 leidt en het andere op Hazenhout. De infrastructuurwerken nemen op zich al een jaar in beslag.

De bedoeling is op die manier dat de vijf bedrijfskavels met uiteenlopende oppervlaktes van 2,8 tot 7,1 hectare over een jaar bouwrijp moeten zijn. IOK en de stad verkopen de percelen niet, maar hanteren een erfpachtformule. Kandidaten konden tot eind juni een aanvraag met uitgewerkt ontwerp bij de intergemeentelijke samenwerking van de Kempen indienen.

Logistieke loods

Dat wil zeggen: voor vier van de vijf kavels, want voor het grootste perceel was er al langer een belangstellende. De Europese specialist in de ontwikkeling van (logistieke) bedrijvencomplexen MG Projects Belgium uit Gent heeft al een vergunning aangevraagd om op het diepst gelegen stuk binnen de zone. Het openbaar onderzoek daarrond is maandag van start gegaan. Die plannen hebben betrekking op de bouw van een grote bedrijfsloods voor de opslag en overslag ten behoeve van bedrijven in de nabijgelegen industriële en bedrijvenzones. Aan de overkant van de E313 ligt de lange as Bell Telephonlaan-Amocolaan met tientallen grote en kleinere ondernemingen. De bouwheer verwacht daar de nodige klanten voor zijn logistiek gebouw te vinden.

Het streefdoel is om een duurzame, CO₂-neutrale loods te bouwen, die wordt verwarmd met warmtepompen. De elektriciteit daarvoor is afkomstig van de zonnepanelen op het dak. Die zonne-installatie wekt naar verwachting veel meer stroom op dan het complex zelf nodig heeft, zodat de reststroom naar naburige bedrijven kan worden overgebracht. Het gebouw zou net iets meer dan de helft van de totale perceelsoppervlakte in beslag nemen, terwijl 1,6 hectare bestemd is voor nieuwe groenaanplantingen. Wanneer MG Projects Belgium een vergunning verwerft, moet er eerst nog een archeologisch onderzoek op de site gebeuren vooraleer met de feitelijke bouw kan worden gestart.