Kempen

7 Kempense ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de VN

REGIO – 100 Vlaamse ondernemingen, waaronder 7 Kempense, krijgen het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR (het United Nations Institute for Training and Research). De bedrijven worden zo beloond omdat ze intensief inzetten op elk van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zij ontvangen hun certificaat op de Dag Duurzaam Ondernemen, dat volledig digitaal plaatsvindt.

De Kempense winnaars zijn:

Smulders, Arendonk

Henco Industries NV, Herentals

Pidpa, Grobbendonk

A-kwadraat, Turnhout

Renotec, Geel

Coöperatie Hoogstraten cv,  Hoogstraten

Voka – KvK Mechelen-Kempen,  Mechelen/Geel

Deze bedrijven mogen zich vanaf nu SDG Pioneer noemen. Het is een erkenning die ze krijgen van de Verenigde Naties. SDG slaat op ‘Sustainable Development Goals’ of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De bedrijven hebben zich de afgelopen drie jaar, onder begeleiding van Voka – KvK Mechelen-Kempen, ingezet voor 360 duurzame acties op 17 verschillende domeinen.

Imagoboost

In totaal mogen dit jaar 100 bedrijven in België zich SDG Pioneer noemen. Voka heeft 88 van die 100 ondernemingen begeleid, 12 daarvan in de regio Mechelen-Kempen. “We prediken niet alleen duurzaam ondernemen in ons ‘Plan Samen Groeien’, maar we maken het ook in de praktijk waar”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

“De bedrijven hebben vooral gewerkt aan hun economische, ecologische en sociologische veerkracht, in het belang van de samenleving en onze planeet”, zeggen Myriam Heeremans, directeur Ondernemerschap en Guido Evens, Senior Adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Daarbij gaat het om zaken als het vergroenen van het wagenpark. Of ze hebben hun omgeving meer betrokken bij hun bedrijfsvoering. Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming ook een serieuze boost. Maar niet alleen voor het imago engageren bedrijven zich. Klanten, leveranciers en werknemers verwachten almaar vaker dat de gevraagde producten en diensten in faire omstandigheden worden gemaakt en geleverd. Met respect voor mens en milieu.”

Integrale aanpak

Een van de winnaars is Pidpa, producent en verdeler van kraanwater in de provincie Antwerpen met maatschappelijke zetel in Grobbendonk. Eddy Troosters, CEO van Pidpa, is positief over de ondersteuning door Voka. “Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen was een goed hulpmiddel om duurzaam ondernemen bij Pidpa concreet vorm te geven. Dankzij de actielijsten werken de verschillende diensten, directies en disciplines samen rond alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen binnen het bedrijf. Zo ontstaat er een grotere synergie, een grotere betrokkenheid. Wij zetten vooral in op een integrale aanpak van de waterhuishouding. Dat is een absolute must wanneer wij ook de volgende generaties willen laten genieten van (zuiver) water.”